23 feb. 2021 | 18:06

Rocile din Australia care ascund un secret important despre viața pe Pământ

ACTUALITATE
Rocile din Australia care ascund un secret important despre viața pe Pământ

Pământul este singura planetă despre care știm că are viață și este, de asemenea, singura planetă pe care am găsit-o vreodată dovezi ale vieții trecute. Evident. Acum, s-au găsit indicii de viață în roci vechi de 3,5 miliarde de ani.

Având în vedere acest lucru, poți înțelege cât de important este pentru oamenii de știință să înțeleagă bine cum a început viața pe planeta noastră, deoarece ar oferi o bază pentru studiul originilor vieții și pe alte planete.

Formația Dresser din Australia – o bucată veche din scoarța Pământului care este expusă la suprafață în regiunea de nord-vest a continentului – a oferit oamenilor de știință dovezi ale celei mai vechi vieți de pe Pământ. Acum, cercetătorii care studiază o dală a formațiunii vechi de 3,5 miliarde de ani cred că au detectat semnături chimice care sunt în esență elementele de bază ale vieții.

Într-un nou studiu publicat în Nature Communications, cercetătorii raportează descoperirea „moleculelor organice și a gazelor” în probe de roci care sunt estimate la 3,5 miliarde de ani. Aceste roci, numite barite, pot conține indicii despre formarea unora dintre primele forme de viață microbiană ale planetei noastre. Și, cel puțin, oferă dovezi de susținere pentru ipoteza că viața pe Pământ a început la o scară extrem de mică.

S-au găsit cele mai vechi indicii de viață de pe planeta noastră

„Pe teren, baritele sunt asociate direct cu covorașe microbiene fosilizate și miros ca ouă stricate atunci când sunt proaspăt zgâriate”, spune Dr. Helge Missbach, de la Institutul de Geologie și Mineralogie de la Universitatea din Köln și autor principal al studiului. „Astfel, am bănuit că acestea conțin materiale organice care ar fi putut servi drept nutrienți pentru viața microbiană timpurie”.

Descoperirea dovezilor primelor forme de viață de pe Pământ este incredibil de dificilă din câteva motive. Pentru început, microbii nu prea lasă fosile în urmă, cel puțin în sensul tradițional. Aceste organisme minuscule sunt aproape complet șterse din înregistrarea fosilelor atunci când mor, astfel încât cercetătorii trebuie să caute alte lucruri care să le indice prezența. Compușii organici care ar fi putut fi alimente sau deșeuri sunt uneori cele mai bune dovezi pe care le putem spera.

Cercetarea și descoperirea în sine sunt incredibil de interesante și potențial semnificative în efortul global de a înțelege mai bine modul în care viața de pe Pământ a prins rădăcini.

În anii următori, s-ar putea să înțelegem și mai bine unde a apărut prima dată viața pe planeta noastră și ce condiții specifice i-au permis să se formeze.