31 mai 2021 | 12:50

Roboțelul deștept care va ajunge pe Lună: rolul Sony în micul ”Transformers”

ACTUALITATE
Roboțelul deștept care va ajunge pe Lună: rolul Sony în micul ”Transformers”

Japonia pregătește un robot neobișnuit pentru a explora Luna. Cu acest nou proiect, japonezii ar putea intra în rândul marilor puteri economice ale lumii care au reușit să trimită astfel de dispozitive pe suprafața lunară. Agenția Japoneză de Explorare Aerospațială (JAXA) a anunțat că va trimite anul viitor un rover de dimensiunile unei mingi de baseball pe Lună, pentru a colecta date despre praful lunar.

Agenția Japoneză de Explorare Aerospațială (JAXA) a făcut echipă cu Sony, Universitatea Doshisha și producătorul de jucării Tomy pentru construirea acestui robot transformator în formă de bilă, de 250 de grame, a cărui misiune va fi de a studia solul lunar, înaintea unui rover echipat, lansat în 2029.

Robotul va ajunge pe Lună în firmă de bilă, iar acolo se va deschide în configurație completă

Botul va ajunge într-o minge compactă pe suprafața lunară, iar odată aterizat, se va deschide într-o configurație „completă” care captează imagini ale suprafeței Lunii. Acest lucru va face robotul util și pentru viitoarele misiuni, a spus JAXA.

Companiile tech ce pun umărul la noua invenție au atribuții bine delimitate în cadrul procesului și fiecare dintre ele oferă proiectului tehnologii și concepte fără de care această misiune nu ar fi posibilă.

robot-lunar

Prin urmare, aflăm că Sony a furnizat tehnologia de control a robotului, în timp ce Tomy și Doshisha au ajutat la miniaturizarea designului. Lucrările la robot au început cu un studiu în 2016, dar efortul s-a consolidat în principal cu intrarea Sony în 2019 și Doshisha în 2021.

Ispace își va lansa lander-ul și robotul transfomer în 2022. Deși experții nu se așteaptă ca noul concept să devină o practică în explorarea spațială, acest nou proiect pune bazele unui cou concept, ce s-ar putea dovedi extrem de util pentru explorările altor planete din sistemul nostru solar.

Dacă are succes, Japonia are șansa de a se alătura unui club extrem de exclusivist format din doar trei țări care au reușit să aterizeze cu ușurință nave spațiale pe suprafața Lunii – SUA, Uniunea Sovietică și cel mai recent China – și, făcând acest lucru, programul său spațial va câștiga o credibilitate globală fără precedent.