Riscurile de foamete și insecuritate alimentară au crescut. Alimentele sunt cu 30% mai scumpe
Potrivit celui mai recent raport al Organizației Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), prețurile alimentelor sunt cu aproape 34% mai scumpe, față de aceeași perioadă a anului trecut.
FAO publică lunar un Food Price Index, care arată evoluția prețurilor de pe piața alimentară. Conform celei mai recente analize, prețurile la alimente, la nivel global, au scăzut în iunie.
În luna iunie 2021, acest indice a crescut până la 124,6 puncte, de la o valoare revizuită de 127,8 puncte în luna mai.
Riscurile de foamete și insecuritate alimentară au crescut
Deși prețurile la alimente au înregistrat un declin la nivel global, riscul de sărăcie și foamete e foarte ridicat.
Prețurile alimentelor se mențin cu aproape 34% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut, avertizează experții care au realizat această analiză.
„Avem deja conflicte, clima si Covid-19 care lucreaza impreuna pentru a impinge mai multi oameni in foamete si mizerie”, a declarat economistul sef al PAM, Arif Husain.
„Acum, preturile la alimente s-au alaturat trioului mortal”, a mai spus expertul.
Pentru perioada următoare, ca să poată formula previziuni despre evoluția pieței alimentare, experții așteaptă să vadă care va fi recolta din Europa, America de Nord și China. Din nefericire, e dificil să fie realizate previziuni, deoarece aceste recolte depind de cum va fi vremea în perioada imediat următoare.
Analiștii își exprimă speranța că recoltele vor fi suficient de bogate pentru a reface stocurile la nivel global.
Există, totuși, și semnale de optimism. Potrivit unor recente prognoze publicate de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), preţul produselor agricole şi alimentare ar urma să înregistreze o corecţie în primii ani ai perioadei 2021-2030.
Acest lucru ar echilibra piața alimentară globală și ar putea diminua riscul de sărăcie și foamete de la nivel global, care acum stârnește întrijorări în rândul analiștilor economici.