Rețeaua electrică, vulnerabilă la hackeri: ce fac americanii pentru a spori securitatea cibernetică
În ultimii ani, americanii au căzut victimă mai multor atacuri cibernetice de amploare. Indiferent dacă au fost vinovați rușii, chinezii sau nord-coreenii, este clar că o parte importantă din infrastructura SUA este vulnerabilă la hackeri. Din fericire, se caută soluții.
La sfârşitul anului trecut, a fost identificat un mare atac cibernetic împotriva unor organizaţii guvernamentale şi companii americane. Hackerii au reușit să se infiltreze într-o platformă a dezvoltatorului de softuri SolarWinds pentru a accesa un număr mare de firme private și instituții de stat. În urma unei investigații de amploare, la acea oră, s-a ajuns la concluzia că Rusia s-ar fi aflat în spatele acelui atac.
Vulnerabilitățile americanilor au ajuns din nou sub reflector în luna martie a acestui an. Atunci, un grup de hackeri susţinuţi de China a exploatat vulnerabilităţi de securitate ale platformei Exchange Server de la Microsoft pentru a accesa ilegal mii de organizaţii americane, printre care întreprinderi private, dar și rețele de servicii publice, precum centrale electrice.
În acest set de circumstanțe, ieri, la Casa Albă, a fost detaliat un program amplu pentru modernizarea infrastructurii cibernetice cu accent pe protecția împotriva hackerilor. Programul detaliat de departamentul energiei, echivalentul ministerului de la noi, implică un parteneriat public-privat care, în doar 100 de zile, trebuie să actualizeze sistemele de control cele mai vulnerabile la atacuri online.