18 mart. 2021 | 16:20

Resturile de mâncare, combustibil pentru motoarele cu reacție. Cum funcționează tehnica inovatoare

ACTUALITATE
Resturile de mâncare, combustibil pentru motoarele cu reacție. Cum funcționează tehnica inovatoare

În curând, motoarele cu reacție ar putea fi alimentate de un amestec de combustibili proveniți din resturile de mâncare și alte deșeuri alimentare.

Un nou studiu a constatat că fermentarea deșeurilor alimentare poate fi descompusă în compuși care sunt foarte asemănători cu combustibilii fosili care alimentează motoarele cu reacție, relatează Popular Science. Este o dezvoltare promițătoare – biocombustibilul care arde mai curat, astfel ar putea contribui mult la reducerea amprentei uriașe de carbon a aviației.

În viitor, probabil vom zbura cu avioane alimentate de resturile de mâncare

Desigur, este ceva mai complex decât să arunci coji de banane într-un modul de energie ca în al doilea film „Back to the Future”. În schimb, oamenii de știință de la Laboratorul Național Oak Ridge au transformat deșeurile alimentare în moleculele de bază care alcătuiesc combustibilul, potrivit studiului pe care l-au publicat recent în revista PNAS.

Așadar, acest combustibil pe bază de deșeuri alimentare funcționează cu motoare cu reacție care există și sunt utilizate în mod obișnuit astăzi. După cum notează PopSci, este mult mai simplu – și mai pragmatic din punctul de vedere al mediului – să faci în așa fel încât combustibilul pentru aeronavele existente să fie mai curat, decât să pierzi timpul și să cheltuiești banii încercând să construiești un tip de avion complet nou, de la zero.

Deocamdată, standardele din industrie impun ca orice nou combustibil pentru avioane să reprezinte doar 10% din amestecul real de combustibil care intră în avioane – celelalte 90 de procente trebuie să fie un combustibil convențional pe bază de petrol.

În acest caz, biocombustibilul alimentar ar putea reprezenta 30% din amestec fără a sacrifica funcționalitatea, relatează PopSci, dar reglementările existente împiedică această proporție mai mare. Totuși, reducerea emisiilor pentru 10% din combustibilul care alimentează motoarele cu reacție ar însemna un pas important, mai ales că ar transforma și resturile de mâncare și alte deșeuri alimentare în ceva util, fără a mai polua suplimentar.