Replantarea este singura soluție: care este suprafața necesară
Organizația Națiunilor Unite a venit cu o cerință la adresa guvernelor din întreaga lume. Potrivit oficialilor, replantarea reprezintă singura soluție pentru ca actuala criză climatică să fie remediată.
ONU a cerut guvernelor refacerea a un miliard de hectare de teren degradat, în următorii zece ani. Această suprafață reprezintă aproximativ mărimea teritoriului Chinei. Deși oamenii sunt foarte buni în a-și asuma angajamentele cu privire la mediu, respectarea acestora lasă de dorit.
„Necesitatea restaurării ecosistemelor deteriorate nu a fost niciodată mai mare. Degradarea subminează câștigurile obținute din greu și amenință bunăstarea tinerilor de astăzi și a generațiilor viitoare, în timp ce determină ca angajamentele naționale să fie tot mai costisitoare și mai dificile”, avertizează un nou raport al ONU.
Presiunea se întinde pe o perioadă de 10 ani, iar fără aceasta, experții ONU susțin că nu vom putea atinge obiectivele climatice sau de dezvoltare durabilă. Slaba administrare a planetei costă biodiversitatea lumii, securitatea apei și a alimentelor, stabilitatea economică și soluțiile pentru criza climatică.
Remedierea acestui lucru implică mai mult decât simpla plantare a copacilor. Refacere zonelor sălbatice ajută funcțiile ecosistemului și include lucruri precum schimbarea modului în care cultivăm pentru a restabili sănătatea solului, restabilirea naturii în zonele urbane și protejarea mediilor marine. Această acțiune implică pe toată lumea, de la guverne la întreprinderi și cetățeni.
Cea mai bună soluție constă în replantarea copacilor și refacere zonelor sălbatice
Dacă putem restabili chiar și o fracție din ceea ce solicită ONU, beneficiile sunt nenumărate și imense. Dovezile sugerează că refacerea a 350 de milioane de hectare de habitate terestre și acvatice degradate ar putea genera 9 miliarde de dolari SUA în servicii ecosistemice și ar elimina aproape 26 gigatone de gaze cu efect de seră din atmosferă. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, la nivel mondial au fost emise 33 de gigatone de dioxid de carbon în 2019.
„Este ușor să ne pierdem speranța când ne gândim la amploarea provocărilor cu care ne confruntăm și la avalanșa de vești proaste cu care ne trezim în fiecare dimineață. Așa cum am provocat criza climatică, criza biodiversității și criza poluării, putem inversa daunele pe care le-am făcut. Astfel, putem fi prima generație care ne-am imaginat, recreat și restaurat natura pentru a iniția acțiuni pentru o lume mai bună”, spune Inger Andersen, directorul executiv al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).
Simpla reducere a gazelor cu efect de seră probabil că nu va fi suficientă pentru a remedia criza climatică și implicit, pentru a stopa viitoarea încălzire globală. Restaurarea ecosistemelor ar putea contribui la extragerea unei cantități din ceea ce am emis deja, ajungându-se la o treime din actualele obiective stabilite până în 2030 și, totuși, soluțiile climatice naturale, cum ar fi re-sălbăticirea, primesc doar 2,5% din banii alocați în prezent pentru atenuarea efectelor climaterice.
În mod clar, se poate face mult mai mult. În acest moment, o treime din terenurile agricole ale lumii sunt degradate, iar o treime din toate speciile de pești comerciali sunt supraexploatate. Din 1970, aproape 90% din zonele umede ale planetei au fost distruse. Consecințele acestei distrugeri au deja un impact asupra a 40% din populația lumii, după cum se arată în raport, și totuși, niciun angajament existent pentru protecția ecosistemelor nu a fost pe deplin îndeplinit, de către nici o țară din lume.