Ce poți face ca să contribui la reducerea poluării și schimbării climatice

Ce poți face ca să contribui la reducerea poluării și schimbării climatice

Deși sunt mulți care o contestă, schimbarea climatică e adevărată și ne afectează din ce în ce mai mult mediul înconjurător.

Odată cu trecerea timpului, planeta noastră e tot mai amenințată de schimbarea climatică. În cea mai mare parte, de vină sunt locuitorii planetei. Noi suntem cei care ardem combustibili, tăiem copaci și producem mai multe gaze cu efect de seră decât poate Pământul absorbi.

Dar există anumite lucruri pe care le poți face pentru a proteja planeta. Acestea sunt câteva modalități prin care poți contribui la reducerea schimbărilor climatice.

Spune nu plasticului

Folosim zilnic produse de plastic de unică folosință precum capacul pentru paharul de cafea, pungile de la supermarket sau sticlele de apă pe care le cumpărăm. Deși ne fac viața mai ușoară pe moment, acestea cauzează mai mult rău pe termen lung. Odată aruncat, plasticul are efecte negative atât pentru sănătatea oamenilor, cât și asupra biodiversității.

Pentru a reduce consumul de plastic zilnic, poți recurge măcar la aceste câteva lucruri.

  • Folosește o sacoșă din material pe care o poți reutilza de fiecare dată când mergi la cumpărături
  • Renunță la sticlele de plastic și treci la recipiente din sticlă sau metal
  • Înlocuiește recipientul pentru prânz cu recipiente de metal

Valorificarea energiei solare

Alternarea combustibililor fosili cu energie solară poate fi o idee excelentă în încercarea de a limita utilizarea excesivă a resurselor. Folosirea panourilor solare pentru luminarea casei ar putea economisii mii se megawatts de electricitate.

Deși instalarea unor panouri care folosesc energia solară poate fi scumpă, investiția se va amortiza pe termen lung.

Folosește cât mai des transportului în comun

Cu cât este folosit mai des transportul în comun, cu atât mai puține autoturisme vor circula pe străzi. Ceea ce înseamnă o reducere considerabilă a gazelor de eșapament pe care vehiculele le elimină. Pe lângă asta poți ajuta astfel și la reducerea traficului. Astfel, vei ajunge mai rapid la destinație.

Luxembrug e o țară care pare că vrea să lupte cu schimbarea climatică. De exemplu, transportul în comun este gratuit pentru toată lumea în încercarea reducerii poluării.

Scoate-ți dispozitivele din priză

Aproape toate dispozitivele pe care le folosim funcționează pe baterii și folosesc electricitate într-o formă sau alta. Probabil ai lăsat de multe ori un device conectat la priză, chiar dacă nu era nevoie. Acest lucru duce la un flux constant de energie electrică fără motiv.

Așa că, data viitoare când nu ai nevoie de un dispozitiv, scoate-l din priză și stinge lumina atunci când pleci de acasă.

Treci la vehicule electrice

Piața mașinilor electrice este într-o continuă creștere. Aceste vehicule sunt o înlocuire benefică mediului a mașinilor care funcționează pe combustibili fosili. Mașinile electrice sunt scumpe, e adevărat. Dar, asemenea panourilor solare, investiția se va amortiza pe parcurs.