08 iun. 2021 | 09:30

Reducerea poluării în pandemie, un mit: cifrele care îți arată că nu ne mai facem bine

ACTUALITATE
Reducerea poluării în pandemie, un mit: cifrele care îți arată că nu ne mai facem bine

Pentru un moment, la începutul pandemiei de coronavirus, mulți experți s-au aruncat la a afirma că poluarea va scădea până la un nivel istoric pentru că s-au întrerupt mai multe activități industriale și cei mai mulți oameni au stat în casă. Nu a fost așa.

Din păcate, în ciuda pandemiei, nivelul de CO2 din atmosferă în luna mai a acestui an a atins cel mai mare nivel de când a început să fie măsurat în urmă cu 63 de ani de un observator din Hawaii, au afirmat oamenii de știință luni, potrivit AFP.

Punctual, luna trecută, marca de referință egală cu 419 părți pe milion (ppm), o unitate de măsură utilizată pentru a cuantifica poluarea aerului, a fost depășită, potrivit Agenției Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA). Măsurătorile din spatele acestei valori au fost realizate la Observatorul Mauna Loa din Hawaii, amplasat în condiții ideal pe un vulcan. Acolo sunt efectuate astfel de măsurători din 1958, dar recordul absolut a fost obținut în acest an.

Ca referință, luna mai este de obicei perioada din an cu cel mai mare conținut de dioxid de carbon. Rata înregistrată în mai 2020 a fost de 417 ppm, cu două unități mai mică. „Nu au existat semne observabile în datele perturbării economice globale cauzate de pandemia de coronavirus”, a spus instituția.

Deși nu trăiau oamenii pe planetă la acea vreme, se estimează că valorile de acum sunt echivalente cu cifrele care ar fi putut fi prezente în atmosferă în urmă cu câteva milioane de ani. Acest nivel „este comparabil” cu ceea ce era „între 4,1 și 4,5 milioane de ani în urmă, când CO2 era aproape sau peste 400 ppm”, a declarat agenția într-un raport. La acea vreme, nivelul mării era cu aproximativ douăzeci de metri mai înalt, iar pădurile mari ocupau zone din Arctica, potrivit studiilor.

Spre deosebire de situația de atunci, însă, omul este principalul responsabil pentru gradul actual de poluare și creștea constantă a valorilor măsurate. „În fiecare an adăugăm în atmosferă aproximativ 40 de miliarde de tone de poluare cu CO2”, a declarat Pieter Tans, om de știință pentru NOAA. „Dacă vrem să evităm schimbările climatice catastrofale, cea mai mare prioritate trebuie să fie reducerea la zero a poluării cu CO2 până la cea mai curând posibilă dată”.

În cazul în care nu ai înțeles niciodată cine este responsabil de generarea unor cantități masive de CO2, dioxidul de carbon este generat de arderea combustibililor fosili pentru transport sau producția de energie electrică, dar și de alte practici precum fabricarea cimentului, defrișarea și nu numai. Astfel, acest gaz cu efect de seră ajunge să capteze căldura, provocând în timp încălzirea globală. Nu ajută nici faptul că persistă în atmosferă și oceane pe parcursul mai multor mii de ani, au atras atenția oficialii NOAA.  „În ciuda deceniilor de negocieri, comunitatea mondială nu a reușit să încetinească semnificativ, să nu mai vorbim de inversarea creșterilor anuale ale nivelului de CO2 atmosferic”, este concluzia tristă a oficialilor americani.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele