30 aug. 2021 | 12:55

Realitatea de la rafturi. Ce nu știu cumpărătorii de rând despre scumpiri

ACTUALITATE
Realitatea de la rafturi. Ce nu știu cumpărătorii de rând despre scumpiri

În aproape toate statele lumii, cumpărătorii resimt o creștere substanțială a prețurilor la alimentele de larg consum. De fapt, fie că vorbim despre produse alimentare, servicii sau alte bunuri, peste tot se văd creșteri de prețuri. De ce?

Explicațiile pe care oamenii le găsesc în fața acestor scumpiri au de multe ori coloratură de ordin politic. În timp ce unii oameni consideră că de vină pentru majorările de preț sunt anumite partide politice, alții au și explicații economice pentru aceste fenomene.

BCE face lumină și ne explică totul

În toată această enigmă a opiniei publice, Banca Centrală Europeană vine și face lumină. De fapt, spun experții BCE, de vină pentru scumpirile apărute la raft ar fi problemele de pe lanțurile de aprovizionare.

Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, susține că prețurile vor crește peste nivelul estimat anterior de BCE, doar că mizează pe faptul că acestă situație va fi una temporară.

„Există dificultăţi legate de aprovizionare care fac ca inflaţia să fie mai ridicată pe termen scurt decât am crezut. Dar continuăm să credem şi să sperăm că aceste dificultăţi din lanţurile de aprovizionare sunt temporare, ţinând cont de experienţa noastră privind precedentele redresări”, a afirmat Villeroy de Galhau, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Franţei.

În privința estimărilor pentru mediul de afaceri, experții din cadrul Băncii Centrale Europene se declară foarte optimiști. Ei nu se mai așteaptă la un impact la fel de mare ca în 2020, în primul rând datorită faptului că, acum, managerii din toată lumea au deja experiența unei astfel de crize și știu cum să reacționeze pentru a diminua din pagube și efecte negative.

Totuși, oamenii de afaceri se pot baza pe politicile fiscale ale Băncii Centrale, au transmis oficialii din cadrul instituției, pentru sectorul privat. Aceștia și-au asumat să sprijine în continuare mediul privat, pentru a se asigura că oamenii de afaceri nu vor mai suferi la fel de mult ca în 2020, când multe dintre business-urile europene au fost puse la pământ de pandemia Covid-19.