RCA la locuințe: asigurarea obligatorie pentru casă și apartament se schimbă peste noapte. Ce trebuie să știi

RCA la locuințe: asigurarea obligatorie pentru casă și apartament se schimbă peste noapte. Ce trebuie să știi

În contextul schimbărilor climatice semnificative din ultimii ani, asigurarea obligatorie pentru locuințe tinde să fie un produs cât se poate de neprofitabil pentru asiguratori. Din acest motiv, se schimbă legea.

În teorie, românii ar trebui să aibă cu toții asigurarea obligatorie la casă sau la apartament. Nu se întâmplă asta. Dar chiar și cei care au ajuns să opteze pentru acest serviciu profită din ce în ce mai mult de despăgubiri din cauza încălzirii globale. Cu alte cuvintele, locuințele se strică mult mai des decât înainte. De la furtuni și inundații, până la incendii de vegetație, toate sunt experimentate de către români.

ASF schimbă legea asigurărilor obligatorii

„Privind la schimbările brutale ale fenomenelor naturale, este clar că se schimbă și natura riscurilor – de exemplu incendiile de pădure care ating și așezări omenești. Probabil că va fi nevoie și de o adaptare a legislației de profil la noile condiții și riscuri cu care ne confruntăm. Recent, au fost publicate concluziile şocante ale experţilor ONU în domeniul climei, prezentate într-un raport supranumit „codul roșu pentru umanitate”. Reținem din raport semnalul de alarmă cu privire la dereglările climatice și impactul lor negativ.

Multe dintre aceste schimbări sunt foarte probabil ireversibile. De aceea, nu ar trebui să uităm instrumentele pe care le avem la îndemână pentru a ne asigura și proteja gospodăriile și locuințele în fața unor riscuri generate de modificări ale mediului natural pe care tot oamenii le provoacă. Observăm schimbări climatice dramatice și fenomene naturale extreme care produc adevărate tragedii în comunitățile umane lovite de acestea. Nu mai departe, să ne reamintim incendiile izbucnite vara aceasta și inundațiile de amploare care au afectat nu doar mediul natural, dar și sute de gospodării. Sau furtunile ieșite din comun ce au produs pagube semnificative multor locuințe”, a explicat domnul Nicu Marcu, Președintele A.S.F.

Dincolo de contextul climatic din țara noastră, au crescut asigurările. La finalul lunii trecute, erau încheiate nu mai puțin de 1,81 milioane de polițe de asigurare obligatorii de tip PAID (Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale), cu 4,47% mai mult decât în iulie 2020. Chiar și așa, doar 20% dintre români își asigură locuința contra dezastrelor naturale.

„Asigurările obligatorii de locuință în România sunt un fel de cenușăreasă a polițelor de asigurare pe care românii sunt obligați să le încheie. Un motiv este și implicarea scăzută a autorităților locale pentru aplicarea legislației în vigoare”, a explicat Președintele Autorității de Supraveghere Financiară.