Râsul te poate ajuta să fii mai productiv la locul de muncă. Iată cum e posibil

Râsul te poate ajuta să fii mai productiv la locul de muncă. Iată cum e posibil

Odată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus, tot mai mulți oameni au ajuns să lucreze de acasă. Acest lucru a reprezentat un colac de salvare pentru companii și angajați, dar munca remote nu este pentru oricine. Unii oameni pot resimți o diminuare a productivității lor, atunci când muncesc de acasă.

Sondajele oficiale arată că oamenii au fost mai productivi în pandemie, chiar dacă au fost nevoiți să lucreze de acasă.

Productivitatea angajaţilor a crescut de la implementarea muncii de acasă, arată circa 30% dintre companiile respondente unui studiu PwC România, în timp ce 44% spun că a rămas la acelaşi nivel.

”Pandemia ne-a arătat că lucrul de la distanţă la scară mare este realizabil şi îngrijorările cu privire la productivitate s-au diminuat pe măsură ce companiile au rezolvat problemele legate de implementarea tehnologiilor necesare. Ultimele luni au fost un test de rezistenţă şi un experiment pentru companii şi angajaţi pe care vedem că până acum le-au trecut cu bine.

Prin urmare, este de aşteptat ca munca de la distanţă să fie aplicată de tot mai multe organizaţii pe termen lung. Acest fapt se observă din rezultatele sondajului având în vedere că mai mult de jumătate dintre respondenţi au introdus deja munca la distanţă pe durată nedeterminată”, a declarat Ionuţ Simion, country managing partner PwC România.

Deși sondajele indică faptul că oamenii nu și-au diminuat productivitatea în pandemie, experții atrag atenția asupra faptului că, pe termen lung, munca de acasă poate duce la lipsa performanțelor profesionale.

De ce? Răspunsul e amuzant. Pentru că oamenii râd mai puțin.

Muncind de acasă, oamenii râd mai puțin. Prin urmare, productivitatea lor scade

Deși poate auzi asta pentru prima dată, experții au realizat că există conexiuni între gradul de productivitate al unui angajat și frecvența cu care el râde.

Din moment ce lucrăm de acasă, deci interacționăm mai puțin, vorbim față în față cu un număr foarte restrâns de oameni, șansele să râdem copios scad dramatic.

În paralel, cresc șansele să ne pierdem din productivitate, spun specialiștii.

O astfel de opinie aparține lui Daniel Sgroi, profesor de economie la Universitatea din Warwick din Marea Britanie.

El susține că râsul poate declanșa activarea neurotransmițătorilor precum dopamina și serotonina, ambii fiind considerați hormoni care stimulează starea de spirit.

Sgroi a explicat că râsul ajută oamenii să se concentreze, ceea ce reprezintă un factor esențial în performanța profesională a unei persoane.

Cu toate acestea, el a subliniat că râsul trebuie să fie autentic. Nu funcționează dacă ne prefacem că râdem. Trebuie să râdem cu adevărat, spune specialistul.

Legătura dintre fericire și productivitate există de ceva vreme, a declarat Sgroi, dar s-a descoperit abia mai recent că „oamenii fericiți lucrează mai mult”. Acești oameni sunt mai implicați, își fac treaba mai bine, prin urmare, au o productivitate îmbunătățită.

Acestea fiind spuse, expertul consideră că munca de acasă aduce un dezavantaj din acest punct de vedere. Totuși, dacă membrii familiei tăi sunt amuzanți, s-ar putea ca teoria lui Sgroi să nu mai stea în picioare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: