Rabla pentru electrocasnice 2021 are buget record. Cât primești de la stat să-ți cumperi electrocasnice?

Rabla pentru electrocasnice 2021 are buget record. Cât primești de la stat să-ți cumperi electrocasnice?

Programul Rabla pentru electrocasnice va fi pus în practică și anul acesta, dar cu vești noi și bune pentru români. De data această, programul beneficiază de un buget record, de 75 de milioane de lei, conform unui anunț făcut de ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

Aplicația informatică a programului este în faza finală, anunță ministrul, şi trebuie să asigure derularea optimă a procesului de înscriere şi de solicitare a voucherelor.

„Am avut consultări tehnice şi cu comercianţii înscrişi în program pentru a fi siguri că aplicaţia poate fi integrată cu sistemele informatice şi site-urile acestor entităţi economice. Înainte de lansarea programului va mai avea loc o sesiune de validare pentru a da posibilitatea şi altor comercianţi să se înscrie în program”, a anunțat ministrul mediului.

Ce electrocasnice pot fi achiziționate prin programul Rabla pentru electrocasnice?

Anul acesta nu vor fi modificate categoriile de electrocasnice eligibile pentru Rabla pentru electrocasnice, a anunțat ministrul. Românii vor putea să își cumpere, deci: frigidere, congelatoare, maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase, aer condiţionat, televizoare, laptopuri, tablete.

Vor fi acceptate în program echipamente electrice şi electronice de uz casnic, cu eficienţă energetică clasa A++ şi A+++.

Care e valoarea voucherelor?

Persoanele fizice care se vor înscrie în program vor primi:

  • 300 de lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • 400 de lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
  • 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • 400 de lei pentru televizoare cu eficienţă energetică cel puţin A;
  • 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
  • 500 de lei pentru laptopuri şi de 300 de lei pentru tablete;

Cum va funcționa programul?

„În sistemul pe care l-au pregătit colegii noştri anul trecut se va genera un cod de voucher în momentul în care se înscrie beneficiarul în program, iar în termen de 15 zile se poate prezenta la comerciant şi poate să facă achiziţia de electrocasnice”, a mai spus ministrul Mediului.

Citește și: