Purificarea bibliotecilor. Fenomenul care ar trebui să ne îngrijoreze pe toți

Purificarea bibliotecilor. Fenomenul care ar trebui să ne îngrijoreze pe toți

Omenirea traversează, la fel ca în orice altă etapă istorică, un moment caracterizat de propriile valori și opinii culturale. Deși credeam că am ajuns la un nivel avansat de dezvoltare, anumite acțiuni ale noastre ne demonstrează exact contrariul.

Un exemplu în acest sens regăsim în sud-vestul provinciei Ontario, Consiliul școlar catolic Providence, acolo unde a început să se desfășoare un fenomen îngrijorător.

Ce presupune această „purificare a bibliotecilor” 

Este cunoscut sub denumirea de „purificarea bibliotecilor” și presupune arderea a numeroase scrieri, acuzate că perpetuează stereotipuri, mii de cărți, printre care Tintin și Astérix.

Până în acest moment, aproximativ 5.000 de cărți ar fi căzut victime fonomenului îngrijorător, transmit jurnaliștii din Canada. Din fericire, însă, odată cu pandemia de coronavirus, această practică a cunoscut o semnificativă diminuare, însă fenomenul e departe de a se fi încheiat.

“Este vorba despre un gest de reconciliere cu Primele Națiuni și un gest de deschidere față de celelalte comunități prezente în școala și societatea noastră”, a declarat Lyne Cossette, purtătoare de cuvânt a Consiliului școlar pe lângă media canadiană.

Istoria pare să se repete într-un mod dramatic, deși aveam impresia că, în 2021, am atins o etapă superioară de dezvoltare spirituală și socială. Între 1966 și 1968, gărzile roșii chineze, sub comanda lui Mao, au ars cărți vechi și străine, deoarece au fost scrise de autori care nu aparțineau claselor revoluționare.

De asemenea, să nu uităm un alt eveniment istoric de tristă amintire. Acela că, în 1933, Hitler a ars cărți scrise de autori evrei, pacifiști sau marxisti pentru a purifica „spiritul german”.

În 2015, luptătorii Statului Islamic din Mosul au ars mii de cărți în bibliotecile publice, din motive religioase.

“Că a venit momentul să regândim ce se predă privitor la istoria autohtonă e normal și sănătos, dar să arzi cărți mi se pare extrem de tulburător, amintește evenimente din istorie care nu-mi plac deloc”, a declarat Ministerul Educației din Ontario, la Radio Canada.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: