Prostia se plătește, OMV se îmbogățește: cât are de achitat statul român, dintr-o greșeală

Prostia se plătește, OMV se îmbogățește: cât are de achitat statul român, dintr-o greșeală

Ministerul Mediului trebuie să plătească austriecilor de la OMV o sumă uriașă. Este vorba despre 328,5 milioane de lei (66 de milioane de euro). Acești bani sunt achitați de statul român, în urma pierderii procesului de arbitraj internațional cu OMV pe tema cheltuielilor cu poluarea.

În urma rectificării bugetare efectuate de curând de Guvernanți, Ministerului Mediului i s-au alocat bani în plus, pentru a putea acoperi datoria către OMV Petrom.

Este vorba despre o sumă foarte mare – 328,5 milioane de lei (66 de milioane de euro) – ce trebuie plătită din cauza faptului că Executivul de la București a pierdut procesul de arbitraj internațional cu OMV pe tema cheltuielilor cu poluarea.

Conform proiectului Guvernului privind rectificarea bugetară, cele 328,5 milioane de lei sunt “pentru achitarea obligației de plată impusă României ca urmare a litigiului internațional cu OMV Petrom S.A. potrivit deciziei Tribunalului Arbitral din cadrul Curții Internaționale de la Paris”.

Cum s-a ajuns în această situație?

Experții sunt de părere că vina aparține exclusiv statului român, aspect constatat, de altfel, și de către magistrații ce au emis o hotărâre în favoarea austriecilor.

„Potrivit prevederilor din contractul de privatizare al Petrom cu austriecii de la OMV, Petrom este îndreptăţită să recupereze de la statul român o parte din cheltuielile de dezafectare şi de mediu efectuate pentru restaurarea şi decontaminarea zonelor aferente unor activităţi desfăşurate înaintea privatizării din 2014. Pe scurt, statul plătește companiei petroliere costurile pe care aceasta le are cu ecologizarea/decontaminarea.

Cum statul nu s-a prea grăbit să plătească, OMV, acționar majoritar al Petrom, a dat în judecată statul român, în 2016, la Curtea de Arbitraj internațional de la Paris. Tribunalul Arbitral a emis în iulie decizia finală: Guvenul a pierdut, instanța a solicitat Ministerului Mediului din România să ramburseze OMV Petrom S.A. suma de 287,62 milioane de lei (aproape toată suma solicitată iniţial) şi dobânda aferentă”, explică economica.net.

OMV a mai demarat un proces împotriva statului român.

“Conform contractului de privatizare, OMV Petrom S.A. este îndreptăţită să recupereze de la statul român o parte din cheltuielile de dezafectare şi de mediu efectuate pentru restaurarea şi decontaminarea zonelor aferente unor activităţi desfăşurate înaintea procesului de privatizare a Societăţii din 2004.

Ca urmare, OMV Petrom S.A. a înregistrat ca şi creanţe de la statul român costurile estimate cu dezafectarea având o valoare prezentă netă de 2.152,42 milioane RON la 31 decembrie 2020 (2019: 1.793,22 milioane RON) şi costurile estimate cu obligaţiile de mediu având o valoare prezentă netă de 249,77 milioane RON (2019: 169,61 milioane RON), întrucât acestea existau înaintea procesului de privatizare a OMV Petrom S.A”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: