Proiectul uimitor al Facebook care îți „citește” gândurile. La ce vrea, de fapt, să folosească această brățară
Anul trecut, Facebook a prezentat Project Aria, proiectul de cercetare care va ajuta compania să creeze ochelari de realitate augmentată. La acea vreme, Facebook a prezentat o viziune în care un astfel de dispozitiv ar putea prelua, în cele din urmă, multe dintre funcțiile pentru care folosim în prezent smartphone-urile, cum ar fi apelarea prietenilor sau căutarea direcțiilor.
Acum, compania oferă o nouă perspectivă asupra modului în care utilizatorii ar putea controla, în cele din urmă, realitatea augumentată: prin încheietura mâinii.
Ideea, potrivit cercetătorilor de la Reality Labs de la Facebook, este de a utiliza o tehnică cunoscută sub numele de electromiografie sau EMG, care poate detecta semnalele nervoase care se deplasează prin încheietura mâinii. Un dispozitiv purtat la încheietura mâinii cu senzori speciali ar putea interpreta aceste semnale și le poate traduce în „comenzi digitale”. Aceste semnale pot fi apoi utilizate pentru a controla un dispozitiv sau o interfață AR.
„Acest lucru nu este asemănător cu citirea minții. Gândiți-vă așa: faceți multe fotografii și alegeți să distribuiți doar unele dintre ele. În mod similar, aveți multe gânduri și alegeți să acționați numai asupra unora dintre ele. Când se întâmplă acest lucru, creierul trimite semnale către mâini și degete, spunându-le să se miște în moduri specifice pentru a efectua acțiuni precum tastarea și glisarea. Este vorba despre decodarea acelor semnale de la încheietura mâinii – acțiunile pe care deja ați decis să le efectuați – și traducerea acestora în comenzi digitale pentru dispozitivul tău.”
Facebook vrea să îți „citească gândurile”
Un avantaj al utilizării unui astfel de sistem, spune Facebook, este că EMG este atât de precis, încât poate „înțelege mișcarea degetelor de doar un milimetru”.
În cele din urmă, s-ar putea să nu fie chiar necesar să miști un deget, atât timp cât există o „intenție” de a face acest lucru.
Această precizie ar putea, de asemenea, face din navigarea interfețelor AR o experiență mult mai rapidă decât modul în care interacționăm în prezent cu tehnologia. De exemplu, cercetătorii Facebook spun că EMG ar putea permite oamenilor să tasteze pe o tastatură virtuală la o viteză mai mare decât ceea ce este posibil pe una mecanică.
Deocamdată, însă, Facebook încă reglează cu atenție elementele de bază ale interacțiunii cu EMG. Compania a prezentat o interacțiune pe care o numește „click inteligent”, care permite utilizatorilor să „facă click” pe un meniu, mișcând subtil degetele. Interfața se poate adapta, de asemenea, pe baza informațiilor contextuale și a ceea ce știe despre tine, cum ar fi așteptarea unei liste de redare a melodiilor atunci când ești pe punctul de a alerga.
Brățara AR este încă în curs de dezvoltare
„Sistemul va putea face inferențe profunde despre ceea ce ai putea dori să faci în diferite situații, pe baza informațiilor pe care alegi să le împărtășești despre tine și despre împrejurimi”, spune Sean Keller, director de cercetare de la Facebook Reality Labs.
Keller și alți cercetători au subliniat că această lucrare este încă într-un stadiu incipient și că orice fel de dispozitiv la nivel de acces la consumator este încă la ani distanță.
Și există alte probleme pe care compania va trebui să le abordeze în afara mecanicii privind modul în care va funcționa AR controlat de încheietura mâinii. Și anume, imensele probleme de confidențialitate care însoțesc o platformă AR întotdeauna rulată de Facebook. Dar oferă o privire intrigantă asupra modului în care Facebook se gândește la viitorul realității augmentate și la ceea ce ar putea fi într-o zi posibil.