25 apr. 2021 | 13:39

Proiectul secret pe care armata română îl face în București. Se alocă sute de milioane de lei

ACTUALITATE
Proiectul secret pe care armata română îl face în București. Se alocă sute de milioane de lei

Ministerul Apărării Naționale (MApN) desfășoară un proiect clasificat ca fiind „secret de serviciu”. Acesta constă în construirea unui ansamblu imobiliar-militar, al cărui scop declarat, printre altele, este „prevenția și contracararea amenințărilor externe”.

Acest ansamblu imobiliar-militar ar urma să fie ridicat în Capitală, însă nu se cunoaște exact locul în care el va fi construit. Ansamblul ar urma să conțină două pavilioane, mai multe anexe, plus teren de antrenament pentru activități de pregătire fizică.

De asemenea, din documentele analizate reiese că locul în care va fi amplasat conține deja trei pavilioane, care urmează să fie demolate în cadrul noului proiect.

MApN desfășoară o licitație pentru noul proiect secret

Pentru a demara acest proiect, MApN a lansat o licitație, care are ca scop achiziționarea de „Servicii de proiectare, de asistență a proiectantului pe durata de execuției lucrărilor, precum și execuția lucrărilor aferente realizării proiectului clasificat secret de serviciu „.

Sunt așteptate oferte până în data de 22 iunie. Valoarea totală a contractului este estimată la peste 367 milioane lei plus TVA, din care aproximativ 347 milioane lei dedicați execuției lucrărilor, notează Profit.ro. Construcția acestui ansamblu ar urma să fie realizată în următorii trei ani.

„Dat fiind dezvoltarea tehnologică accentuată și performanțele tot mai ridicate ale tehnicii și echipamentelor militare, se consideră imperios necesară asigurarea condițiilor esențiale de funcționare și îndeplinire a misiunilor prin dotarea cu facilitățile noi propuse, în scopul menținerii capacității ridicate de luptă și a respectării cerințelor de securitate a obiectivului militar.”
MApN

De asemenea, în caietul de sarcini se specifică faptul că „prin realizarea proiectului de investiție imobiliară, actualele construcții propuse pentru consolidare și reabilitare, noile construcții și infrastructura aferentă vor permite, pe de o parte, asigurarea suportului pentru derularea activităților de informare și avertizare în timp oportun a factorilor de decizie militară sau politico-militară cu privire la amenințările și provocările la adresa securității naționale sau la potențialele conflicte și, pe de altă parte, realizarea capacităților necesare pentru îndeplinirea angajamentelor asumate de România ca membră NATO și UE.

În climatul geostrategic actual, în care România are de respectat și îndeplinit angajamente față de structurile mondiale sau regionale la care a aderat, se conturează necesitatea asigurării suportului necesar pentru menținerea cu succes a securității naționale și a prevenției și contracarării factorilor de risc și amenințărilor externe, precum și antrenarea în dezvoltarea capacităților de luptă ale structurii și îndeplinirea cu succes a misiunilor”.