29 ian. 2021 | 17:17

Programul Tezaur 2021: câți români au decis să împrumute statul la început de 2021

ACTUALITATE
Programul Tezaur 2021: câți români au decis să împrumute statul la început de 2021

Tilturile de stat sunt considerate cea mai sigură formă de investiții. E motivul pentru care programele de tip Tezaur au succes.

Programul Tezaur e unul lansat în anul Centenarului și care a continuat apoi pe măsură ce statul simțea nevoia să se împrumute de la populație. De fiecare dată, a oferit dobânzi mai atractive decât ce ofereau băncile în piață, tocmai pentru a strânge sume consistente.

Programul a debutat și anul acesta cu o nouă emisiune de titluri, prima din acest an. Una care se pare că a avut succes.

Programul Tezaur 2021 – prima emisiune din 2021

În prima emisiune de titluri emisă în acest an, românii au investit peste 955 de milioane de lei. Datele Ministerului Finanțelor arată că 850.425.746 lei au venit prin unităţile operative ale Trezoreriei Statului şi 104.853.554 lei prin reţeaua de oficii poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română.

Aceasta reprezintă cea mai mare valoare subscrisă lunar de investitori în cadrul unei emisiuni Tezaur. Astfel, prima emisiune de titluri de stat Tezaur din anul 2021 lansată de Ministerul Finanţelor a avut peste 21.400 de investitori.

Titlurile de stat lansate începând cu 4 ianuarie 2021, cu scadenţa de 1, 3 şi 5 ani şi dobânzi anuale de 3,25%, 3,5%, şi 3,75%, sunt în formă dematerializată şi au valoare nominală de 1 leu. Dobânda este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans.

Fondurile obţinute de Ministerul Finanţelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.

„Având în vedere interesul foarte ridicat manifestat de populaţie pentru acest instrument de economisire, Ministerul Finanţelor intenţionează să continue cu o frecvenţă lunară emisiunile în cadrul acestui program pe tot parcursul anului 2021”, se menţionează în comunicat.

Titlurile de stat sunt preferate pentru că sunt, teoretic, cele mai sigure investiții. În plus, dobânzile oferite sunt peste cele oferite în această perioadă (și nu numai) de băncile comerciale.