Programul Tezaur | De ce ai vrea să împrumuți Guvernul și cât de sigure sunt titlurile de stat

Programul Tezaur | De ce ai vrea să împrumuți Guvernul și cât de sigure sunt titlurile de stat

Programul Tezaur, început în 2018, e programul prin care statul se împrumută de la persoane fizice. Cu alte cuvinte, decât să-ți deschizi un depozit de economii la o bancă, poți alege să-ți muți banii la stat, în schimbul unei dobânzi anuale. Programul e continuat și anul acesta. Iată ce trebuie să știi dacă te decizi să cumperi titluri de stat.

Programul Tezaur a fost lansat anul trecut, cu ocazia Centenarului. E un program guvernamental prin care statul se împrumută de la cetățeni și le promite acestora dobânzi avantajoase. Ministerul Finanțelor anunța, în 2018, că emite titluri de stat cu o valoare nominală de 1 leu. Cu 100 de lei cumpărai 100 de titluri de stat, cu o mie de lei cumpărai 1.000 de titluri de stat și tot așa.

Dobânzile erau stabilite în funcție de maturitatea depozitelor. Dacă doreai să împrumuți statul pe o perioadă de doi ani, de exemplu, primeai o dobândă mai mică decât dacă ai fi cumpărat titluri de stat pe o perioadă de cinci ani.

La început, însă, programul nu a stârnit interesul cetățenilor. Asta pentru că banii nu puteau fi scoși mai devreme de maturitate. Ulterior, însă, actul normativ a fost modificat și unii cetățeni s-au gândit să cumpere titluri de stat atrați de dobânzile avantajoase, mai bune decât cele oferite de băncile comerciale.

Avantajul statului era că reușea să-și mai acopere găurile din buget. Se folosește de banii tăi pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.

Avantajul tău e că primești dobânzi avantajoase (peste cele de 1-2% oferite în această perioadă de majoritatea băncilor). Programul Tezaur a continuat și anul acesta, iar Ministerul Finanțelor a lansat, pentru luna decembrie, patru noi emisiuni. Iată ce trebuie să știi.

Programul Tezaur: ce dobânzi primești dacă împrumuți statul

Programul Tezaur continuă în luna decembrie cu patru noi emisiuni. Cu alte cuvinte, dacă ai niște bani puși la deoparte și vrei să împrumuți statul poți cumpăra, în această perioadă, titluri de stat. Dobânzile sunt cuprinse între 3,5% – dacă alegi maturitatea de un an și 5% – dacă alegi să-ți ții banii la stat în următorii cinci ani.

De precizat că, la încheierea fiecărui an, îți poți primi dobânda aferentă și, mai important de atât, îți poți retrage banii oricând. Sigur că vei pierde dobânzile ulterioare, iar dacă-ți retragi banii înainte de primul an, nu vei primi dobândă pe perioada aferentă.

Ai, mai jos, datele perioadelor de subscriere și data la care-ți primești dobânda – adică 23 decembrie, începând de anul viitor, potrivit Ministerului Finanțelor:

Programul Tezaur - 2019

Ca să fii eligibil pentru acest program trebuie să ai 18 ani împliniți și trebuie să știi că titlurile de stat sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. De asemenea, în cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care trebuie să prezinte câteva documente legale în acest sens.

Toate titlurile de stat se cumpără prin intermediul Poștei Române, așa că dacă vrei, spre exemplu, să-ți muți economiile de la o bancă, atunci trebuie să transferi prima dată banii în contul Poștei Române.

Cât de bine e să împrumuți statul

Ministrul Finanțelor de acum (cel care continuă programul Tezaur), Florin Cîțu, e același care, în 2018, critica din opoziție programul. La vremea respectivă, acuza Guvernul PSD, controlat din umbră de Liviu Dragnea, că vrea să-i păcălească pe români.

„Dragnea se împrumută și de la persoane fizice pentru a plăti promisiunile electorale. Investitorii nu-i mai dau bani. Dacă îi dau, îi dau scump. Deja în primele 4 luni, costul cu dobânzile a crescut cu 56% (da, nu e greșeală, chiar atât de mult a crescut costul). V-am explicat acum două zile ce riscați dacă va puneți banii în buzunarele lui Dragnea. Din ce văd până acum, Dragnea și Vilcov mizează pe aceiași clienți care s-au împrumutat în monede exotice. Clienți care nu au o cultură financiară. Pe ei vor să-i păcălească”
Florin Cîțu – iulie 2018

De precizat că la vremea când actualul ministru de Finanțe făcea aceste declarații, Guvernul PSD venise cu o variantă în care banii împrumutați de la cetățeni erau blocați. Practic, dacă ținteai o dobândă anuală de 5%, atunci trebuia să cumperi titluri de stat pe o perioadă de cinci ani. În toată această perioadă, nu-ți puteai retrage banii și nici titlurile de stat nu erau transferabile.

Între timp, legea s-a modificat și îți poți retrage banii oricând. Dincolo de declarațiile lui Florin Cîțu de anul trecut, există mulți specialiști care susțin că investițiile în titlurile de stat sunt dintre cele mai sigure din lume.

Singura situație în care se pune problema dacă-ți mai recuperezi sau nu acei bani e cauzată de intrarea țării în incapacitate de plată sau, mai rău, faliment. Dar e un scenariu apocaliptic și, dacă studiezi un pic economia la nivel mondial, vei vedea că România, oricât de pe marginea prăpastiei ar fi, tot e departe de un astfel de colaps.

Încă un dezavantaj ar putea fi reprezentat de rata inflației. Dacă dobânda oferită de 5%, iar inflația se duce spre 5,5% – atunci câștigul e anulat de creșterea prețurilor. Dar asta e valabil la orice depozit de economii.

Principalul avantaj al titlurilor de stat e că dobânzile sunt peste cele oferite de bănci și nu sunt impozabile.

Simulare: cât câștigi dacă alegi să investești prin programul Tezaur

Așa cum spunea, titlurile de stat au valoarea nominală de 1 leu. Pe datele noilor emisiuni lansate pentru luna decembrie, hai să vezi cum funcționează programul dacă, să zicem, cumperi o mie de titluri de stat – adică împrumuți statul cu 1.000 de lei.

Pe baza ordinului Ministerului Finanțelor, iată câteva simulări.

Suma investită: 1.000 de lei:

Maturitate: 1 an – asta înseamnă o dobândă anuală de 3,5% – deci pe 23 decembrie 2020 vei primi 1.000 de lei + 35 de lei: TOTAL: 1.035 de lei. 

Maturitate: 2 ani – asta înseamnă o dobândă anuală de 4 % – deci pe 23 decembrie 2021  vei primi 1.000 de lei + 80 de lei: TOTAL: 1.080 de lei. 

Maturitate: 3 ani – asta înseamnă o dobândă anuală de 4,5% – deci pe 23 decembrie 2022 vei primi 1.000 de lei + 135 de lei: TOTAL: 1.135 de lei. 

Maturitate: 5 ani – asta înseamnă o dobândă anuală de 5% – deci pe 23 decembrie 2024 vei primi 1.000 de lei + 250 de lei: TOTAL: 1.250 de lei. 

Citește și: