Probleme mari la Ford: de ce recheamă în service sute de mii de SUV-uri

Probleme mari la Ford: de ce recheamă în service sute de mii de SUV-uri

Americanii de la Ford se confruntă cu probleme mari. Constructorul e nevoit să recheme în service nu mai puțin de 775.000 de modele.

Ford va rechema în service 775.000 de modele din gama Explorer, din cauza unei probleme la direcţie, care a provocat rănirea a şase persoane. E vorba de modelele fabricate în perioada 2013 – 2017.

Vehiculele s-ar putea confrunta cu blocarea articulaţiei sferice în jurul axei transversale, care ar putea duce la diminuarea semnificativă a controlului direcţiei, sporind riscul de accidente, informează Ford.

Ford, probleme cu modelele Explorer

Campania de rechemare în service include 676,152 de vehicule în America de Nord, 59.935 în China şi 38.600 în restul lumii. Proprietarii acestor vehicule vor fi informați despre această campanie de la sfârşitul lunii august.

Nu e pentru prima dată când americanii de la Ford au probleme de acest fel anul acesta.

În ianuarie, Ford Motors a demarat o amplă rechemare a unor vehicule, dar atunci erau vizaţi şoferii care au cumpărat mai multe modele ale producătorului. În total, a fost vorba de trei milioane de maşini.

Atunci, au fost identificate probleme la airbag-urile Takata, cu care sunt echipate unele modele. Exista riscul ca acestea să explodeze din senin. Problema a fost semnalată în SUA, acolo unde administraţia americană pentru siguranţa traficului (NHTSA) a transmis, la acea vreme, o alertă de siguranță.

De regulă, o rechemare la service de asemenea magnitudine e costisitoare pentru producători, apreciază analiştii.  În cazul Ford, modelele afectate au fost Ranger, Fusion şi Edge din anii 2006 – 2012, precum şi anumite tipuri de vehicule aparţinând brandurilor Lincoln şi Mercury.

Ford e prezent și-n România. Are o uzină la Craiova unde produce primul SUV hibrid făcut la noi în țară – adică modelul Puma. Nu e clar, deocamdată, dacă de rechemarea în service sunt vizate și modele care circulă pe străzile din România. Dacă sunt și acestea vizate, proprietarii vor primi înștiințare de la producător.