Primul furnizor de energie cu 900.000 de clienți care ”a stins becul”: de ce nu va fi ultimul caz, ce se întâmplă cu utilizatorii casnici

Primul furnizor de energie cu 900.000 de clienți care ”a stins becul”: de ce nu va fi ultimul caz, ce se întâmplă cu utilizatorii casnici

Nu mai puțin de 900.000 de clienți ai furnizorului de energie electrică și gaze naturale ai Bohemia Energy au aflat peste noapte că operatorul lor își întrerupe activitatea, a dat faliment, stinge becul, din cauza scumpirilor fabuloase de pe piața de energie.

În teorie, clienții casnici sunt cei mai afectați de scumpirile de pe piața de energie, mai ales în țările sărace sau foarte sărace, cum sunt cele din estul Europei, unde se încadrează și România. În practică, furnizori mai mici sau mai mari se confruntă, de asemenea, cu situații fără precedent. Nu de puține ori, degeaba pasează sarcina scumpirilor pe clienți, pentru că aceștia nu-și pot plăti facturile, iar furnizorul este nevoit să-și întrerupă activitatea, cum s-a întâmplat ieri în Cehia cu Bohemia Energy.

Primul gigant energetic în faliment, din cauza scumpirilor

Deși situația Bohemia Energy pare să fie una extraordinară, realitatea este cu totul alta. Sunt șanse mari să se repete în fiecare colț al Europei, chiar și în România. Nu de alta, dar situația din piață este similară peste tot. Stocurile sunt reduse, există probleme mari în ceea ce privește infrastructura de livrare, la care se adaugă și cererea ridicată din Asia. Astfel, s-a ajuns la prețuri record.

Important este că abonații nu vor rămâne fără energie. Compania privată cehă, care avea aproximativ 900.000 de clienți, a declarat că aceștia vor fi preluați de către furnizorii de ultimă instanță, inclusiv cel mai mare producător de energie electrică din țară, CEZ.

În ultimele luni, același fenomen descris mai sus s-a mai întâmplat deja în Marea Britanie, unde creșterea prețurilor la energie de pe piața en-gros a făcut deja ca furnizorii să se prăbușească. În septembrie, nu mai puțin de nouă companii au intrat în faliment, atât de simplu.

”Cu regret, trebuie să anunțăm că Bohemia Energy Group, încetează cu efect imediat furnizarea de energie electrică și gaze către piața energetică cehă”, a anunțat compania miercuri, pe site-ul său. ”Am fost forțați să facem acest pas drastic de către majorarea continuă și abruptă a prețurilor la energie electrică pe piața angro, unde prețul ambelor mărfuri furnizate (electricitate și gaze naturale) este acum de trei ori mai mare decât anul trecut.”, au adăugat oficialii.

Citește și: