05 oct. 2021 | 11:55

Primele semne ale revenirii din criză: revine optimismul în prognozele economice

ACTUALITATE
Primele semne ale revenirii din criză: revine optimismul în prognozele economice

Analiștii încep să emită opinii din ce în ce mai optimiste cu privire la evoluția economiei globale în perioada următoare. Putem deduce de aici că apar primele semne ale revenirii din criză, dar nu trebuie să uităm că pericolul încă nu a trecut.

Organizaţia Mondială a Comerţului și-a îmbunătățit previziunile economice în privința anului 2021 și 2022. Astfel, experții din cadrul Organizației spun că schimburile comerciale internaţionale ar urma să înregistreze o creştere de 10,8%, după un declin de 5,3% în 2020. În privința evoluției comerțului pentru 2022, se estimează o creștere de 4,7%.

Vin vești din ce în ce mai bune

Prognozele arată mult mai optimist față de cifrele făcute publice de Organizaţia Mondială a Comerţului în luna aprilie a acestui an. Organizația estima, la acea vreme, o evoluție de doar 8% în 2021 şi de 4% în 2022.

Totuși, deși previziunile sunt bune, pericolul încă nu a trecut, avertizează analiștii economici. Astfel, evoluția comerțului în întreaga lume poate fi oricând periclitată, în cazul în care pandemia înregistrează noi bilanțuri îngrijorătoare de infectări.

Înrăutățirea situației epidemiologice poate influența decisiv evoluția comerțului și, prin urmare, Organizația susține că trebuie să ne păstrăm vigilența și să nu ne aventurăm în estimări care pot să nu se adeverească.

Conform previziunilor economice intermediare din vara anului 2021, economia UE și a zonei euro urmează să crească cu 4,8 % în acest an și cu 4,5 % în 2022. În comparație cu previziunile din primăvară, rata de creștere pentru 2021 este semnificativ mai mare în UE (+0,6 puncte procentuale) și în zona euro (+0,5 puncte procentuale), în timp ce pentru 2022 este ușor mai ridicată în ambele zone (+0,1 puncte procentuale).

Se estimează că PIB-ul real va reveni la nivelul de dinainte de criză în ultimul trimestru al anului 2021, atât în UE, cât și în zona euro. Pentru zona euro, acest lucru se întâmplă cu un trimestru mai devreme decât se preconizase în previziunile din primăvară.