02 apr. 2021 | 07:00

Prima țară în care un tribunal a desființat restricțiile naționale anti-Covid: care au fost argumentele

ACTUALITATE
Prima țară în care un tribunal a desființat restricțiile naționale anti-Covid: care au fost argumentele

Foarte mulți oameni s-au săturat de restricțiile aplicate de autorități în contextul prevenirii infecțiilor cu noul coronavirus. În afară de proteste în stradă, unii au dat în judecată statul și au câștigat.

În această săptămână, s-a creat un precedent foarte ciudat când vine vorba de restricțiile din timpul pandemiei. Autoritățile din Belgia sunt nevoite să renunțate la toate restricțiile anti-Covid, în conformitate cu decizia unui tribunal teritorial din Bruxelles.

După decizia de miercuri, guvernul belgian are 30 de zile să ridice toate restricțiile din țară aplicate în pandemie, de la purtarea măștilor până la programul limitat de circulație liberă, conform datelor obținute de Politico.

Dacă nu se va conforma, există penalizări. Guvernul va fi nevoit să aplice o penalitate de 5000 de euro pe zi, potrivit presei locale. Acţiunea în justiţie a fost inițiată de Liga Drepturilor Omului, care a argumentat că nu a fost prezentată baza legală a măsurilor respective şi că, prin urmare, ordinele ministeriale care stabileau restricţiile sunt ilegale.

În mod surprinzător, judecătorul a hotărât în favoarea organizației, admițând argumentul acesteia conform căreia guvernul nu a prezentat o bază legală suficientă pentru impunerea restricțiilor și i-a acordat un termen de 30 de zile pentru remedierea situației. Ca referință, situația este similară cu cea din România, din starea de urgență, când amenzile acordate în acea perioadă cetățenilor obișnuiți au fost clasificate ca fiind ilegale de către un tribunal.

În ceea ce privește măsurile aplicate până la această oră în teritoriu, Belgia a impus restricţii de circulaţie pe timp de noapte şi închiderea tuturor magazinelor cu produse neesenţiale – unde accesul este permis doar cu programare -, în cadrul eforturilor de combatere a pandemiei. De asemenea, toate călătoriile în afara ţării au fost interzise, cu excepţia celor esenţiale, cum sunt cele în scop profesional sau pentru îngrijirea unui membru de familie în străinătate.

Din păcate, în acest moment, nu este exclus ca guvernul belgian să refuze să se conformeze și, în schimb, să plătească amenda, nu de alta, dar suma totală este plafonată la 200.000 de euro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele