Prima bancă ce vine cu detalii despre amânarea ratelor: ce au transmis reprezentanții ING

Prima bancă ce vine cu detalii despre amânarea ratelor: ce au transmis reprezentanții ING

Guvernul a prelungit perioada în care românii care au dificultăți financiare pot cere amânarea ratelor la bancă. ING a venit cu detalii.

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, propunerea Ministerului de Finanțe pentru prelungirea perioadei în care românii pot cere amânarea ratelor la bănci. Reprezentanții ING au decis să vină cu detalii pentru clienții lor.

Astfel, aceștia pot beneficia de prelungirea perioadei de suspendare a ratelor doar dacă depun solicitarea de amânare a ratelor până pe 15 martie, exact așa cum prevede cadrul legal aprobat de Guvern.

În ce condiții pot cere clienții ING amânarea ratelor

Potrivit băncii, perioada maximă de suspendare a obligațiilor de plată pentru un credit este de nouă luni. Aceasta va include, dacă este cazul, și perioada de suspendare de care a beneficiat clientul în 2020.

Eligibile pentru amânarea plăţilor sunt creditele acordate înainte de data de 30 martie 2020 (inclusiv). Astfel, persoanele fizice și juridice afectate de pandemia COVID-19 care necesită sprijin și care sunt eligibile conform noilor criterii pot solicita băncii amânarea plăților, conform unui comunicatr al băncii.

Noile criterii de eligibilitate, aplicabile atât persoanelor fizice cât și juridice sunt:

  • Creditele contractate să nu aibă restanțe la momentul solicitării suspendării;
  • Data scadenței finale a obligațiilor de rambursare prevăzută în contractele de credit să fie ulterioară datei solicitării amânării obligațiilor de plată.

În plus, eligibile pentru suspendare sunt plățile la creditele acordate înainte de data de 30 martie 2020 (inclusiv) și la cele care nu au fost declarate scadente anticipat până la 31 decembrie 2020 (inclusiv).

Perioada maximă de suspendare a obligațiilor de plată pentru un credit este de nouă luni. Aceasta va include, dacă este cazul, și perioada de suspendare de care a beneficiat clientul în 2020. Dacă, de exemplu, pentru un credit a beneficiat deja de șase luni de suspendare, mai poate solicita suspendare pentru acel credit pentru maximum trei luni.

Dacă a beneficiat deja de nouă luni de suspendare a ratelor, nu mai poate beneficia de o nouă suspendare în temeiul Ordonanței.

În 2020, 32.000 de clienți au cerut amânarea ratelor. Totuși, până la finalul anului precedent, mai bine de jumătate au revenit la normal.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: