Ajutor sau expunere la riscuri? În ce condiții a aprobat Guvernul o nouă amânare a plății ratelor

Ajutor sau expunere la riscuri? În ce condiții a aprobat Guvernul o nouă amânare a plății ratelor

Guvernul a prelungit cadrul legal în baza căruia românii cu dificultăți financiare își pot amâna plata ratelor la bănci.

Anul trecut, după izbucnirea pandemiei, Guvernul a venit cu un act normativ care stipula în ce condiții pot cere românii amânarea ratelor la bănci. Cadrul legal era permis până la 31 decembrie 2020 și tot până la acea dată se puteau depune și solicitările. Între timp, termenul a fost prelungit printr-o nouă lege.

La propunerea Ministerului de Finanțe, Guvernul a adoptat legea care prevede continuarea şi după 1 ianuarie 2021 a măsurilor de sprijin acordate celor aflaţi în dificultate din cauza pandemiei COVID-19.

În ce condiții se pooate cere în continuare amânarea ratelor

„Solicitarea de suspendare a obligaţiilor de plată poate fi formulată de debitor cel mai târziu până la data de 15 martie 2021, iar creditorul trebuie să comunice debitorului decizia în termen de maximum 15 zile calendaristice, până la data de 31 martie 2021. Modificarea clauzelor contractuale, ca efect al aprobării solicitării debitorului, se realizează fără încheierea de acte adiţionale la contractul de credit, ci prin notificarea debitorului în termen de 30 zile calendaristice de la primirea solicitării complete. Actul normativ adoptat astăzi prevede că persoanele pot beneficia de suspendarea plăţii obligaţiilor rezultate din creditele accesate pe o perioadă de maximum nouă luni, în această perioadă fiind incluse atât moratoriul legislativ implementat anterior, cât şi moratoriile non-legislative”, se arată în legea adoptată de Guvern.

Există, însă, câteva condiții:

  • creditele au fost acordate până la data de 30 martie 2020 inclusiv
  • creditul nu a ajuns la scadenţă până la data solicitării formulate de debitor
  • nu a fost declarată scadenţa anticipată a creditelor până la data de 31 decembrie 2020 inclusiv
  • debitorul nu înregistrează restanţe la data solicitării suspendării obligaţiei de plată.

Amânare doar cu justificare

Potrivit MF, pot beneficia de noua amânare doar persoanele ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19.

Debitorul, cu excepţia persoanelor fizice, trebuie să declare pe propria răspundere diminuarea veniturilor/încasărilor medii lunare cu minimum 25% în ultimele trei luni anterioare solicitării suspendării obligaţiilor de plată. Raportare se face la perioada similară din anii 2019/2020.

Pentru debitorii persoane fizice care au contractat credite ipotecare şi care au beneficiat de suspendarea obligaţiilor de plată în prealabil conform OUG nr. 37/2020, dar nu au accesat perioada maximă de suspendare de nouă luni, dobânda eşalonată şi garantată de stat iniţial este majorată cu dobânda suspendată la plată în baza cadrului legal actual.

Aceasta urmează să fie plătită în 60 de rate lunare egale începând cu luna următoare expirării noii perioade de suspendare a plăţilor.

Citește și:
Etichete: