11 mart. 2021 | 11:29

Prețuri exorbitante la pompă: cât plătesc șoferii români în plus față de alți europeni

ACTUALITATE
Prețuri exorbitante la pompă: cât plătesc șoferii români în plus față de alți europeni

Prețul carburantului a crescut semnificativ în țara noastră, încă de la 1 ianuarie. România a înregistrat o scumpire în 2021 peste media europeană, însă, chiar și în aceste condiții, șoferii români scot din buzunar mai puțini bani la pompă decât șoferii din alte state europene.

Să aruncăm o privire peste prețuri și să facem o comparație

Pentru început, trebuie punctat faptul că benzina și motorina s-au scumpit în 2021 din cauza a doi factori principali. Vorbim, pe de-o parte, de creșterea prețului accizelor.

De la 1 ianuarie 2021, acciza pentru benzină fără plumb are o valoare de 1.827,13 lei pe mia de litri, în creștere de la 1.773,46 pe mia de litri.

Pentru motorină, acciza s-a majorat de la 1.674,55/mia de litri, de la 1.625,37 lei pe mia de litri.

Pe de altă parte, creșterea prețului la carburant e cauzată și de scumpirea barilului de petrol. Barilul de petrol Brent s-a scumpit de la 51,25 de dolari (cât era cotația pe 21 decembrie) la 59,84 de dolari (pe 22 februarie).

Astfel, un litru de benzină costa în România pe 22 februarie, în medie, 1,072 de euro, iar un litru de motorină costa, în medie, 1,072 de euro, tot în februarie.

Cum stă situația pe piață europeană?

Deși România a înregistrat o creștere majoră a prețului la carburant, proporțiile s-au păstrat în raport cu celelalte state europene.

Prin urmare, deși s-a scumpit carburantul la noi, șoferii români scot în continuare mai puțini bani din buzunar pentru a-și alimenta mașina, decât șoferii din alte state europene.

Carburanții s-au scumpit în toate statele din Uniunea Europeană, mai puțin în Malta, unde prețurile au stagnat.

Creșterea medie ponderată a prețurilor în UE a fost de 6,2% pentru benzină și de 6,4% pentru motorină, în timp ce, în România s-a consemnat, de la începutul anului, o majorare de preț de 8,1% pentru benzină și 7,2% pentru motorină.

România are al doilea cel mai mic preț la benzină din UE, 1,08 euro pe litru, sub cel din Bulgaria și identic cu cel din Cehia.

Și la motorină avem al doilea cel mai mic preț din UE, cotat la 1,08 euro pe litru.

Prin comparație, media europeană este de 1,4 euro pe litru la benzină și 1,27 euro pe litru la motorină.

În România se vând circa 6 miliarde de litri de carburanți pe an, însă 2020 a fost un an atipic din acest punct de vedere. Restricțiile de circulație, impuse ca măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului în comunitate, au scăzut semnificativ traficul național, atât cel turistic, cât și cel profesional.