Prețul la benzină și motorină, subiect de mândrie pentru ruși: cât plătesc românii să-și facă plinul față de Europa

Prețul la benzină și motorină, subiect de mândrie pentru ruși: cât plătesc românii să-și facă plinul față de Europa

Un motiv deloc neglijabil pentru a trăi în Rusia ține de prețul la benzină și motorină. Nicăieri nu este mai ieftin. Cel mai scump este Olanda, în timp ce Marea Britanie este la mijloc între cele două extreme. În mod previzibil, românii plătesc cu mult peste medie.

Ruși fac plinul de benzină cu doar 0,54 de euro pe litru, cea mai mică valoare înregistrată oriunde în Europa. La polul opus se află olandezii, cu 1,72 euro pe litru. În Marea Britanie, prețul mediu în prima jumătate a anului 2021 a fost de 5,33 lei sau aproximativ 1,08 euro. Cu aceste valori, s-a situat pe locul 29 din 42 de țări analizate.

Prețul la benzină și motorină din România, o veste proastă

Pentru că te interesează situația din România, în mod previzibil, pe marginea acestui subiect, cifrele vin de la INS. La noi, salariul mediu brut se ridică la 5804 lei pe lună. În traducere, asta înseamnă că un român mediu poate cumpăra 669 de litri de benzină din salariul mediu lunar. Vestea proastă este că, în urmă cu un an, românii puteau cumpăra 673 de litri de benzină din salariul mediu.

Mult mai bine decât românii în același clasament stau spaniolii. Ei pot cumpăra 1026 de litri și sunt poziționați pe locul 18. În Italia, de asemenea, situația este una foarte optimistă – 858 de litri și locul 23 în clasament. Polonia este pe locul 25 cu 808 litri achiziționabili din salariul mediu. Absolut uimitoare este situația din Suedia, unde un om obișnuit poate cumpăra 1771 de litri, poziționând această țară pe locul 9. Germania este pe poziția a opta cu 1786 de litri, iar Irlanda este pe 5, cu 2029 de litri, conform datelor analizate de Picodi.

În mod regretabil, într-o situație financiară foarte proastă se află Republica Moldova cu 358 de litri, Ucraina cu 389 de litri și Albania cu 289 de litri.

Deși ne-am concentrat pe situația din Europa, la nivel global, cel mai mic preț al benzinei este Algeria – 0,29 euro pe litru, iar cel mai mare este în Hong Kong – 2,03 euro pe litru.