29 dec. 2021 | 14:25

Prețul gazelor creează probleme pentru toată lumea: cum suntem afectați

ACTUALITATE
Prețul gazelor creează probleme pentru toată lumea: cum suntem afectați

Prețurile gazelor europene au scăzut pentru a șasea zi, cea mai lungă serie de pierderi din ultimul an.

Contractele futures au scăzut cu până la 9,7%, pe măsură ce o flotă de mărfuri din SUA se îndreaptă spre regiune, în timp ce mai multe nave care navigau spre Asia au deviat acum spre Europa. Mai multe livrări vin după ce prețurile record de la începutul acestei luni au forțat fabricile să oprească sau să încetinească producția, reducând cererea exact în timp ce continentul se confruntă cu temperaturi nesezonabile de calde, conform Bloomberg.

Prețurile gazelor europene au crescut cu peste 400% în acest an, Rusia reducând fluxurile într-un moment în care cererea a revenit. Deși prețurile au scăzut în ultima săptămână, acestea sunt încă de peste cinci ori mai mari decât media ultimilor cinci ani.

Prețurile de referință ale gazelor europene au scăzut la 96,22 euro pe megawat-oră, înainte de a se tranzacționa la 97,50 euro.

Problema afectează și companiile

Prețul gazului a continuat să fluctueze în ultimele săptămâni, atingând niveluri record de peste 180 de euro pe megawat-oră săptămâna trecută, după o scădere bruscă a transporturilor din Rusia. Piețele de energie au urmat o tendință similară, comercianții pregătindu-se pentru aprovizionare strânsă la începutul lunii ianuarie, când aproximativ 30% din flota nucleară a Franței va fi offline.

Puterea germană pentru anul viitor a scăzut cu până la 2,1%, la 221 de euro pe megawat-oră.

Prețurile ridicate ale energiei au forțat deja Aluminium Dunkerque Industries France, cea mai mare topitorie de metal din Europa, să reducă producția. Nyrstar de la Trafigura a declarat că va întrerupe producția de zinc în Franța la începutul lunii ianuarie, iar producătorul român de îngrășăminte Azomures și-a oprit temporar activitatea.

Producția mai mare de energie eoliană și vremea mai blândă au contribuit, de asemenea, la reducerea cererii de combustibil pentru a genera electricitate și încălzire.