15 nov. 2021 | 13:58

Prețul energiei a explodat la bursă: ce trebuie să știi, dacă ai de plătit facturi

ACTUALITATE
Prețul energiei a explodat la bursă: ce trebuie să știi, dacă ai de plătit facturi

Anul 2021 a adus o explozie a prețurilor pe piețele internaționale de energie, motiv pentru care statele europene au luat măsuri fără precedent pentru a-și proteja cetățenii de scumpirile accelerate. Analizând cifrele, vedem că evoluția față de anul precedent este absolut incredibilă.

Concret, preţul energiei pe bursă a crescut de peste patru ori în octombrie față de anul trecut. Mai exact, de notat că preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU) a avut o medie de 951,3 lei pe MWh în luna octombrie 2021. Această valoare e de patru ori mai mare față de nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului precedent, atrag atenția experții în energie.

În 2020, prețul înregistrat în octombrie era de doar 204,3 lei pe MWh.

2021 a fost un an greu pentru energie

De asemenea, se pare că valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 1,882 miliarde de lei, în creştere cu 351% faţă de octombrie 2020.

Totuși, s-au înregistrat scăderi în privința volumului tranzacțiilor. Concret, volumul tranzacţiilor s-a diminuat cu 2,96%, până la 1.925.064 de MWh.

Totodată, important de menționat este nivelul cotei de piaţă a PZU. Aceasta a fost de 40,92%, în scădere cu 4,91%.

În cazul în care îți faci griji pentru scumpiri, trebuie să știi că trendul inflaționist va persista și în lunile următoare, totuși, România a adoptat mai multe mecanisme menite să diminueze impactul scumpirilor asupra consumatorilor finali, fie ei persoane fizice sau persoane juridice.

De exemplu, dacă te încadrezi într-o limită prestabilită de consum, poți beneficia, conform noii legislații în vigoare, de prevederile legii privind compensarea facturilor.

De asemenea, primești ajutor de la stat dacă te încadrezi în categoria consumatorilor vulnerabili.

Potrivit legii, măsurile de protecţie socială financiare constau în acordarea de ajutoare destinate asigurării nevoilor energetice minimale şi sunt:

-ajutor pentru încălzirea locuinţei;
-ajutor pentru consumul de energie destinat acoperirii unei părţi din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului;
-ajutor pentru achiziţionarea, în cadrul unei locuinţe, de echipamente eficiente din punct de vedere energetic , necesare pentru iluminarea, răcirea, încălzirea şi asigurarea apei calde de consum, pentru înlocuirea aparatelor de uz casnic depăşite din punct de vedere tehnic şi moral cu aparate de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic, precum şi pentru utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun consum de energie;
-ajutor pentru achiziţionarea de produse şi servicii în vederea creşterii performanţei energetice a clădirilor, ori pentru conectarea la sursele de energie.