07 ian. 2021 | 12:00

Premieră mondială: plasturele „smart” care e, de fapt, un vaccin anti-COVID. Cum funcționează

ACTUALITATE
Premieră mondială: plasturele

De mai bine de un an de zile omenirea se confruntă cu cea mai mare pandemie a vremurilor noastre. Desigur, tot de atunci încercăm să găsim soluții pentru a stopa COVID-19: teste, măsuri de siguranță, vaccinuri etc.

Pe lângă vaccinurile care au fost aprobate și s-a început distribuirea acestora pe mapamond, de curând s-a inventat un obiect care probabil va salva multe vieți.

Acest plasture inteligent va fi înlocuitorul perfect la acul de la vaccinul anti COVID-19

Primul „plasture inteligent” care funcționează ca un vaccin anti COVID-19 este dezvoltat de oamenii de știință britanici. Dispozitivul de unică folosință din silicon folosește microacele pentru a administra vaccinul și pentru a monitoriza cât de bine funcționează, notează Metro.co.uk.

Acesta este lipit pe brațul pacientului timp de până la 24 de ore și apoi scanat pentru a oferi datele necesare cercetătorilor. Oamenii de știință de la Universitatea Swansea spun că plasturele este soluția perfectă pentru persoanele care se sperie de ace.

„La ce ne așteptăm ca răspuns la autoadministrarea acestui plasture? Vrem să vedem producția de imunoglobuline pe care dispozitivul o va putea detecta. Acest dispozitiv de administrare al vaccinului cu costuri reduse va asigura o revenire în siguranță la muncă și gestionarea focarelor ulterioare de COVID-19”, a declarat Dr. Sanjiv Sharma.

El adaugă că „dincolo de pandemie, scopul acestei lucrări ar putea fi extins pentru a se aplica și altor boli infecțioase, deoarece natura platformei permite adaptarea rapidă la diferite boli infecțioase”. Plasturele va fi, de asemenea, mai puțin dureros decât injecțiile cu ac, deoarece nu intră prea mult în piele.

Doctorandul Olivia Howells a adăugat: „Nu pătrund la fel de adânc în piele și nu stimulează receptorii durerii, deci sunt mult mai puțin dureroși decât un ac”.

Echipa de la centrul de cercetare IMPACT al Universității, în parteneriat cu Imperial College London, speră să producă un prototip cât mai curând, în martie. Ar trebui apoi să aibă loc studii clinice la om asupra administrării vaccinului.