Numărul de vaccinuri disponibile ar putea crește peste noapte: ”artificiul” experților UE

Numărul de vaccinuri disponibile ar putea crește peste noapte: ”artificiul” experților UE

Oficialii Uniunii Europene fac eforturi supraomenești pentru a vaccina un procent cât mai mare din populație într-un timp cât mai scurt. Din acest motiv, se află în discuții constante cu Pfizer.

În curând, dintr-o singură fiolă de vaccin ar putea fi extrase șase doze în loc de cinci, cum se întâmplă la ora actuală. Dacă proiectul va fi aprobat de toate forurile competente, inclusiv de producătorul vaccinului, schimbarea ar putea putea duce la o creștere peste noapte cu 20% numărului de doze disponibile în fiecare colț al Uniunii Europene.

Scenariul de mai sus a fost prezentat de un oficial UE pentru Reuters, dar a optat să-și păstreze anonimatul pentru că discuțiile din spatele acestei ipoteze s-au desfășurat cu ușile închise. Un lucru este însă sigur, schimbarea de autorizare ar putea veni ”foarte curând”.

Agenția Europeană pentru Medicamente a recomandat pe 21 decembrie aprobarea condițonată a vaccinului Pfizer. Potrivit acelei autorizări, cinci doze ar trebui extrase din fiecare fiolă.

”Compania a depus o cerere pentru schimbare, care este evaluată de către Comisia pentru medicină umană în cel mai scurt timp posibil”, a spus o purtătoare de cuvânt a Agenției Europene a Medicamentului miercuri, notând că agenția a îndemnat Pfizer să depună date cu privire la posibila folosire a șase doze pe fiolă. ”Dacă Comisia concluzionează că șase doze pot fi extrase în mod constant, va recomanda s schimbe termenii actuali ai autorizației pentru a sprijini statele membre în procesul de vaccinare”, a mai adăugat ea.

Ca un detaliu important, dacă se va materializa inițiativa, schimbarea ar putea adăuga o cerere pentru folosirea unor seringi speciale care ar putea permite extragerea cu precizie a mai multor doze din aceeași fiolă, a spus sursa. ”Persoanele responsabile din statele membre ar trebui să comande aceste seringi speciale (Low Dead Space Syringes) acum”, a spus parlamentarul european Peter Liese, adăugând că acestea sunt larg disponibile și ar putea costa 0,09 euro fiecare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI