12 nov. 2021 | 13:35

Premieră mondială în medicină: pacientă diagnosticată că suferă de „schimbări climatice”

ACTUALITATE
Premieră mondială în medicină: pacientă diagnosticată că suferă de „schimbări climatice”

Diagnosticată de „schimbări climatice” – așa arată noua boală a secolului XXI.

O femeie din Canada a devenit prima persoană din lume care a fost diagnosticată ca suferind de „schimbări climatice”, după ce s-a prezentat la medic cu dificultăți respiratorii în urma unui val canicular fără precedent, scrie Hotnews.

Dr. Kyle Merritt, un medic de la unitatea de primiri urgențe a unui spital din Columbia Britanică, spune că diagnosticul pe care i l-a pus femeii de 70 de ani a reprezentat tentativa sa de a procesa ceea ce vedea.

Diagnosticul de schimbări climatice ar trebui să ne îngrijoreze

Ca referință, sute de persoane au murit în Canada după ce temperaturile au crescut la aproape 50 de grade Celsius în luna iunie. A fost un record absolut pentru această țară.

Medicul legist al provinciei a stabilit că 570 dintre decesele subite s-au datorat valului de caniculă.

OMS estimează că schimbările climatice cauzează în jur de 150.000 de decese la nivel mondial în fiecare an.

În pofida acestor statistici, se crede că pacienta canadiană a fost prima persoană diagnosticată vreodată de un profesionist din domeniul medical ca suferind din cauza schimbărilor climatice.

„Dacă nu ne uităm la cauza simptomelor și doar le tratăm nu vom face altceva decât să rămânem tot mai în urmă”, afirmă Dr. Merritt.

Femeia diagnosticată are astm, diabet și probleme cardiace. Ea locuiește într-o rulotă fără aer condiționat.

„Toate simptomele ei s-au agravat”, explică medicul, adăugând că aceasta „are mari dificultăți în a se hidrata”.

Temperaturile foarte ridicate au exacerbat incendiile de vegetație în regiune. Acestea au dus, între lunile iulie și august, la degradarea calității aerului la un nivel de 43 de ori mai scăzut decât cel „acceptabil”.

„Suntem într-o unitate de primiri urgențe, îngrijim pe toată lumea, de la cei mai privilegiați la cei mai vulnerabili, de la leagăn la mormânt, vedem pe toată lumea. Și este dificil să vezi oameni, mai ales cele mai vulnerabile persoane din societatea noastră, fiind afectate. Este frustrant”, a completat Dr. Merritt.