Premieră în știință: șoarecii crescuți într-un uter artificial. Cât de probabil e să funcționeze pentru oameni?
O echipă de cercetători din Israel a reușit să mențină în viață embrionii șoarecilor în interiorul unui uter artificial până în ziua 12, relatează MIT Technology Review, care reprezintă aproximativ jumătate din perioada de gestație a animalului.
Aceeași tehnică, așa cum este detaliată într-o lucrare publicată recent în revista Nature, ar putea fi utilizată probabil asupra embrionilor umani. Este, totuși, un subiect extrem de controversat în domeniul științific care ridică numeroase preocupări etice.
„Acest lucru stabilește scena pentru alte specii”, a declarat pentru Han MIT Technology Review, biologul dezvoltator al Institutului de Științe Weizmann, Jacob Hanna. „Sper că le va permite oamenilor de știință să crească embrioni umani până în săptămâna a cincea”.
Hanna sugerează că țesutul ar putea fi utilizat pentru tratamente medicale, un substitut pentru țesutul care altfel ar trebui să fie derivat din avorturi.
Pentru a ajunge la jumătatea perioadei de gestație a șoarecilor, Hanna și colegii săi au adăugat sânge luat din cordoanele ombilicale umane și l-au amestecat într-un borcan de sticlă înainte de a-l presuriza cu oxigen.
„Acest lucru forțează oxigenul în celule”, a spus Hanna pentru MIT. „Atunci, are un sistem sanguin funcțional, dar și toate sistemele majore de organe funcționează”.
Șoarecii au fost crescuți într-un uter artificial până în cea de-a cincea săptămână
Echipa a transplantat embrioni în vârstă de cinci zile de la șoareci însărcinați într-un borcan, unde au crescut timp de o săptămână. Dar fără placentă, embrionii s-au stins, în cele din urmă, rămânând fără oxigen.
În ciuda dispariției lor premature, a vedea embrionii în sticle este destul de spectaculos. „Arată foarte spectaculos”, a declarat biologul Institutului Max Planck pentru Genetică Moleculară Alexander Meissner. „Faptul că cercetătorii pot cultiva acești embrioni și îi pot menține în viață atât de mult timp, este uimitor”.
Replicarea experimentului cu embrioni umani ar putea fi o pastilă greu de înghițit, în special din punctul de vedere al eticii. Experimentul ar însemna că embrionul uman va ajunge în primul trimestru, cu cap și membre.
Hanna a fost de acord că o astfel de priveliște într-un borcan de sticlă ar putea fi deranjantă, spunând că acest lucru ar fi „intrarea în domeniul avorturilor”.
În schimb, cercetătorul sugerează creșterea embrionilor până în ziua 40, deși majoritatea cercetărilor le cresc doar până în ziua a cincea. De fapt, multe țări interzic dezvoltarea embrionilor umani în ziua 14.
O alternativă ar fi cultivarea embrionilor sintetici, adesea denumiți „blastoizi”, realizați din piele și celule stem, așa cum este detaliat în alte două lucrări publicate în același număr al Nature de către două grupuri diferite de cercetători.
În ciuda obstacolelor și a implicațiilor etice imense, Hanna vede lucrarea ca fiind „neprețuită”, spunând că „putem învăța atât de multe” crescând embrioni.
Este un subiect fascinant, plin de implicații etice, iar multe dificultăți trebuie încă depășite. Dar beneficiile creșterii embrionilor ar putea fi într-adevăr semnificative. De exemplu, recoltarea organelor din embrionii umani din primul trimestru ar putea fi un avantaj pentru medicamentele pentru transplant – și asta fără a intra în premisa științifică a părinților care își cresc bebelușii în pântecele artificial.