Premieră în Europa: un român lansează primul spațiu de testare hyperloop
Hyperloop se vrea a fi un mijloc de transport revoluționar. Sute de kilometri, în câteva minute.
Un start-up cofondat de un român și premiat de Elon Musk lansează primul spațiu de testare hyperloop din Europa. Românul se numește Denis Tudor, iar startup-ul său, Swisspod, este o soluție pentru sistemul de transport propus și de Musk: tuneluri prin care se va merge cu viteze foarte mari, notează Digi24.
Potrivit companiei, capsulele Swisspod vor putea transporta pasagerii de la Geneva la Zurich, adică o distanță de peste 270 de kilometri, în doar 17 minute.
Denis Tudor este licențiat în microelectronică și nanotehnologii la Facultatea de Electronică din București și este doctorand la Lausanne, în Elveția. El a vorbit la Digi24 despre proiectul său și mecanismul prin care funcționează.
„Este vorba despre un tub vidat în care se lansează capsule la viteze foarte mari, aproape supersonice, iar propulsia constă într-o tehnologie care implică câmpuri electromagnetice. Practic, se trimit capsule la viteze foarte mari printr-o soluție care este fără contact: există un motor de propulsie care generează niște câmpuri magnetice și se propulsează niște viteze foarte mari înăuntru”, a explicat Denis Tudor.
Acest sistem reprezintă o soluție mai rapidă decât avionul și cu un consum de șase ori mai mic decât o mașină electrică. Denis a subliniat că acesta este o soluție cu 50% mai rapidă decât avionul, dar primul avantaj al hyperloop-ului nu este neapărat viteza, ci consumul de energie.
„Consumul de energie, comparat cu o mașină electrică, este de șase ori mai mic, iar energia este sustenabilă, deci importantă ar fi mai mult eficiența din punct de vedere energetic și al emisiilor de dioxid de carbon”, a completat fondatorul Swisspod.
Virgin Hyperloop studiază impactul călătoriilor de mare viteză asupra creierului
Virgin Hyperloop, compania de transport deținută de omul de afaceri Richard Branson, are planuri ambițioase de a construi un sistem de transport cu tuburi de vid care parcurg peste 965 de kilometri pe oră. Care ar fi impactul călătoriilor de mare viteză asupra creierului unui om?
Sună ca un scenariu science fiction. Dar va fi o realitate bazată pe știință, pe măsură ce inginerii dezvoltă și modifică sistemul de transport care va schimba transportul modern așa cum îl cunoaștem. Dar, înainte de a face acest lucru, Virgin Hyperloop a luat decizia rezonabilă de a-și da seama dacă ar fi în siguranță acest sistem de transport pentru călători și cum le-ar putea afecta creierul.
Am detaliat aici efectele pe care le are acest tip de transport asupra creierului uman.