13 mart. 2021 | 08:02

Povestea terifiantă a bărbatului care a fotografiat atrocitățile naziștilor de la Auschwitz

ACTUALITATE
Povestea terifiantă a bărbatului care a fotografiat atrocitățile naziștilor de la Auschwitz
daily mail

Poate că pentru mulți dintre noi Wilhelm Brasse e un nume ca oricare altul. Însă, în cursul istoriei recente a omenirii, acest bărbat a jucat un rol decisiv pentru aflarea adevărului care stă la baza atrocitatilor din lagărele de concetrarenaziste.

Wilhelm Brasse, polonez la origine, a fost deportat ca deținut politic în lagărul de la Auschwitz în 1940, pentru că refuza să se alăture armatei germane.

El a fost silit să muncească în condiții infernale, munci care ar istovi chiar și cei mai puternici oameni. Frigul, foamea, teroarea erau la ordinea zilei.

„Aici, un evreu trăiește două săptămâni, un preot trei”

„Întâmpinarea” pe care i-au făcut-o ofițerii germani la intrarea în lagăr este mai mult decât sugestivă și nu lasă loc de niciun comentariu:

„Aici, un evreu trăiește două săptămâni, un preot trei. Un prizonier obișnuit ar putea trăi trei luni. Dar toți trebuie să moară. Dacă vă amintiți asta, veți suferi mai puțin”, povestește fostul prizonier.

Dintre cele 438 de persoane care au sosit cu Brasse în lagăr, pe atunci în vârstă de 23 de ani, majoritatea au murit în câteva săptămâni. El însuși a îndurat suferințe cumplite în primele sale luni de la Auschwitz.

Bărbatul a primit, însă, o rază de speranță pentru o viață mai bună, când a fost ales de ofițerii SS să facă parte din Serviciul de identificare Auschwitz.

Fiind fotograf în trecut, misiunea prizonierului Brasse era, aparent, simplă. Trebuia să fotografieze deținuții din lagăr, în mai multe ipostaze.

fotograf-Auschwitz

Tragedia este că, zi de zi, bărbatul trebuia să privească în ochii oamenilor cărora naziștii le scrisesera deja un destin implacabil: moartea în condiții tragice.

A fotografiat zeci de mii de prizonieri. Toți au sfârșit intr-un mod tragic

Suferința de pe chipul, trupul și din ochii oamenilor l-a tulburat, povestește astăzi fostul prizonier, care explică, citat de Dailymail, care erau atribuțiile sale și cum a fost la un pas de moarte, atunci când și-a riscat viață pentru că omenirea să afle adevărul din lagărele de concentrare ale naziștilor.

Prizonieri fotografiati la Auschwitz

tanara Prizonier fotografiatia la Auschwitz

Prizonierii stăteau pe un scaun rotativ, fixat pe podea, în timp ce Brasse își făcea fotografiile. El trebuia să fotografieze fiecare prizonier, în mai multe ipostaze: profil, vedere de trei sferturi și privirea directă la cameră.

Bărbatul povestește că ar fi întocmit peste 50.000 de seturi de fotografii. Toți oamenii aceia sunt acum morți! Mărturie pentru iadul prin care au trecut stau doar fotografiile salvate de Brasse cu prețul vieții.

 

Înainte ca rușii să elibereze lagărul, lui Brasse i s-a cerut să ardă fotografiile

Înainte că armata rusă să elibereze lagărele, ofițerii SS i-au cerut lui Brasse să ardă toate fotografiile, pentru a nu se afla adevărul.

Bărbatul, deși a răspuns pozitiv la ordinele ofițerilor, a refuzat să facă acest lucru, fiind conștient că, dacă se va afla că nu a ars fotografiile, se va alege cu un glonț în cap.

„Mă întorc mâine dimineață pentru a mă asigura că totul a dispărut. Înțelegi?”, i-a spus un ofițer SS.

Acest lucru însă nu s-a întâmplat. Ofițerii SS au fugit de teama venirii sovieticilor, fără să constate că Brasse a ascuns fotografiile și a încălcat ordinele. Dacă l-ar fi verificat, bărbatul ar fi fost, fără îndoială, ucis pe loc.

Brasse a apărat cu prețul vieții fotografiile care astăzi stau mărturile atrocităților aproape incredibile la care au fost supuți deținuții naziștilor.

Când a fost eliberat, a crezut că e dus la moarte

După patru ani de chinuri cumplite, în dimineața zilei de 21 ianuarie 1945, Brasse a fost aliniat cu toți prizonierii în stare de mers pe jos. În timp ce ieșeau prin porțile principale, se întrebau dacă mergeau la moarte.

Brasse a fost dus într-un lagăr de concentrare din Austria și eliberat de acolo de soldații americani la începutul lunii mai 1945. Încă de doar 27 de ani, s-a întors în orașul natal și s-a reunit cu părinții și cei cinci frați ai săi.

Nu a mai putut face fotografii niciodată

Având nevoie să-și reconstruiască o viață, s-a gândit să-și urmeze profesia de fotograf, dar a realizat repede că nu o poate face. De fiecare dată când privea prin vizor, vedea victimele din Auschwitz. Nu a mai luat niciodată o cameră de filmat în mâna!

Restul vieții sale l-a petrecut ca un familist liniștit: s-a căsătorit și a avut doi copii și cinci nepoți.

Se crede că fotografiile realizate de Brasse au stat mărturie, printre alte probe, la procesul de la Nürnberg.

Wilhelm Brasse a murit în orașul natal Zywiec în 2012.