Pomi de Crăciun sustenabili: ghidul de cumpărare al brazilor, Crăciunul acesta

Pomi de Crăciun sustenabili: ghidul de cumpărare al brazilor, Crăciunul acesta

Cum faci o alegere informată și prietenoasă cu mediul când vrei să cumperi un brad de Crăciun? Impactul asupra mediului este o întrebare complexă pentru orice produs, iar brazii de Crăciun nu fac excepție.

Analizele ciclului de viață, conform The Guardian, care analizează cât de mult carbon este utilizat în fiecare pas al vieții unui produs, au estimat că copacii de plastic au o amprentă de carbon între zece și 20 de ori mai mare decât cea a unui copac adevărat. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece plasticul este derivat din combustibili fosili și necesită multă energie pentru a fi fabricat.

Copacii adevărați, pe de altă parte, scot carbonul din atmosferă. Dar odată ce adaugi îngrășăminte chimice, de asemenea înfometate de combustibili fosili, combustibil pentru mașini și transport, este clar că ambele tipuri de copaci vor avea o amprentă solidă de carbon, deși mai mică pentru un copac adevărat decât pentru unul din plastic. Dacă nu investești într-un copac frumos din plastic pe care să îl reutilizezi timp de cel puțin un deceniu, ar putea fi mai bine să cumperi un copac adevărat, crescut. Ce ar trebui să iei în considerare atunci?

Amprenta de carbon va crește enorm odată cu transportul, așa că un copac crescut în cealaltă parte a lumii nu este deloc o alegere durabilă.

În mod similar, îngrășămintele chimice au o amprentă mare de carbon. Ele sunt, de asemenea, o mare sursă de poluare, care pot afecta râurile, lacurile și ecosistemele întregi. Pesticidele sunt folosite, deoarece fermele de pomi de Crăciun sunt monoculturi, în care o singură specie este cultivată la densitate mare, ceea ce le expune riscului de parazitizare și boli. Pesticidele sunt, de asemenea, o problemă pentru mediu, în special pentru nevertebrate. Creșterea organică a copacilor poate reduce acest impact, deși acest lucru ar putea avea ca rezultat copaci „nepotriviți”.

Brazii de Crăciun reali vs. din plastic

Tipul de teren pe care este cultivat un copac va juca, de asemenea, un rol important în impactul său asupra mediului. O plantație de pomi de Crăciun înlocuiește altceva, eventual mai util (hrana, de exemplu) sau mai bun pentru mediu (păduri vechi). Din fericire, în țările în care locuiesc cei mai mulți consumatori, o mulțime de terenuri folosite pentru cultivarea pomilor de Crăciun erau terenuri agricole cu productivitate scăzută.

Dar asta nu înseamnă că creșterea a milioane de copaci în fiecare an este cea mai bună alegere de alocare a terenului. Creșterea pomilor de Crăciun înseamnă recoltarea lor după șase până la zece ani, ceea ce înseamnă mai puțin timp pentru animale sălbatice și gândaci pentru a stabili populații înfloritoare. Compară-le cu producția de lemn (tăiat la fiecare 20 până la 100 de ani) sau cu o rezervație naturală și vei înțelege de ce plantațiile de pomi de Crăciun nu sunt luate în considerare în angajamentul UE de plantare a pomilor.

De asemenea, specia de copac ar putea conta. Speciile de pomi de Crăciun sunt conifere și includ bradul Nordmann, bradul Douglas, molidul și, mai rar, pinul silvestru. Probabil că vor avea rate diferite de captare a carbonului și interacțiuni diferite cu plantele și animalele din jur, în funcție de fiziologia lor și de modul în care se potrivește solului și mediului climatic.

Aruncarea copacului în groapa de gunoi este cel mai rău, deoarece eliberează atât carbon, cât și metan prin degradare lentă. Cea mai bună opțiune este să menții copacul în viață, astfel încât să crească, să capteze mai mult carbon și să moară după câteva decenii.

Citește și: