Poluarea în pandemie: cu cât au scăzut emisiile de metan și de ce este prea puțin
Cel mai recent raport al International Energy Agency – IEA atrage atenția asupra unei scăderi semnificative a nivelului de poluanți emiși în atmosferă în 2020. Din păcate, veștile bune se opresc aici.
Conform celui mai recent raport publicat de IEA, la nivel global, s-a putut observa o scădere cu 10% a emisiilor poluante de metan în 2020. Autoritatea este de părere că aceasta este o consecință a scăderii producției în rândul companiilor petroliere și de gaz, ca urmare a scăderii cererii din piață.
Chiar și așa, pe parcursul anului trecut, cu tot cu scădere, au fost emise în atmosferă 77 de milioane de tone de metan. Dincolo de poluanții menționați deja, cea mai mare sursă de metan în atmosferă provine din domeniul agriculturii, aproximativ un sfert, urmată de poluarea cauzată de actorii din domeniul energetic. La nivel industrial, cele mai mari probleme sunt provocate de scurgeri de gaze naturale din lanțul de distribuție – 60%, urmate de problemele cauzate de producția de petrol – 40%.
După emisiile de dioxid de carbon, emisiile de metan sunt cele mai problematice ca impact pe termen lung asupra încălzirii globale. Deși se reflectă într-o cantitate totală mai mică în atmosferă decât CO2, metanul este semnificativ mai eficient în a absorbi energie.
Ca să înțelegi mai bine gravitatea situației, ai în vedere doi parametrii ușor de reținut. O tona de metan are un impact asupra mediului echivalent cu cel a 30 de tone de dioxid de carbon. Cu toate acestea, conform IEA, emisiile globale de metan generate de companiile petroliere și de gaz au echivalat amprenta dioxidului de carbon asupra mediului înconjurător pe teritoriul Uniunii Europene.
Dacă nu era evident deja, IEA a emis și un avertisment vizavi de ce urmează când vine vorba de acest subiect periculos. În cazul în care producția de combustibil fosil va crește din nou în 2021, emisiile poluante vor crește proporțional. Singura rugăminte a autorității este ca jucătorii din domeniile menționate mai sus să-și reducă pierderile de pe rețea prin repararea instalațiilor. Un astfel de gest va avea costuri zero, dacă ai în vedere beneficiile energetice pe termen lung, dar un impact pozitiv masiv asupra planetei.