Poliția trage un semnal de alarmă. Dispar mii de copii anual în România. Care sunt cauzele fenomenului

Poliția trage un semnal de alarmă. Dispar mii de copii anual în România. Care sunt cauzele fenomenului

Oamenii legii trag un puternic semnal de alarmă. Se pare că, deși anul trecut a fost unul pandemic, în care mare parte din timp oamenii au fost nevoiți să se izoleze social și să petreacă mult timp în case, fenomenul disparițiilor de copii nu ne-a ocolit.

Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliţie atrage atenția și spune că, numai în 2020, aproape 6.000 de copii au dispărut de acasă, sau din instituțiile statului în care primeau ocrotire.

Mai exact, anul trecut au fost sesizate 5.924 de plângeri vizând disparițiile de minori. Cel mai grav și îngrijorător aspect este că 206 dintre dispariții vizează copii cu vârste mai mici de 10 ani. De asemenea, 1.453 au vârsta cuprinsă între 10-14 ani şi 4.263 sunt mai mari de 14 ani.

De ce dispar acești copii?

Poliția spune că factorii principali care duc la aceste evenimente nefericite sunt reprezentați în special de lipsa de implicare a părinților, sau adulților care îi au în supravehere pe cei mici.

Un loc fruntaș pe lista motivelor care stau la baza disparițiilor copiilor îl ocupă și conflictele din interiorul familiilor. Copiii preferă astfel să fugă de mediul ostil și violent de acasă, căutând un refugiu.

Din p[cate spun oamenii legii, în unele cazuri, copiii pleacă de acasă sau din centre și din cauza consumului de alcool sau de substanțe interzise.

Astfel, spun reprezentanții statului, motivele pentru care acești copii dispar sunt:

-neglijarea şi lipsa de supraveghere din partea adulţilor responsabili;

-conflictele repetate din familie;

-abuzurile asupra copiilor, fizice şi/sau emoţionale;

-lăsarea lor în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparţinătorilor legali la muncă în străinătate;

-blocaje în comunicarea cu părinţii, cu precădere în situaţii dificile;

-abandonul şcolar şi influenţa/presiunea anturajului;

-consumul de alcool şi substanţe halucinogene;

-situaţia economică precară a familiei.

„Salvaţi Copiii România şi-a intensificat eforturile pentru a oferi sprijin psihologic părinţilor şi copiilor, atât prin intermediul liniilor telefonice, cât şi online, în această perioadă de restricţii sociale, când copiii au fost expuşi atât formelor de hărţuire online, cât şi abuzurilor domestice. Este vital să le observăm comportamentul şi să intervenim prompt”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Din nefericire, în 2020, la linia telefonică 116000 pentru copii dispăruţi au fost 42.662 de apeluri care au vizat 8.857 de cazuri. Astfel s-a înregistrat o creștere cu 17% față de anul trecut.

Situația nu este îngrijorătoare doar la nivelul României. Anual, în Europa dispar 200.000 de copii.

Citește și: