08 iul. 2021 | 17:05

Planul Chinei de a apăra Pământul: cum va lupta împotriva asterorizilor care vin spre noi

ACTUALITATE
Planul Chinei de a apăra Pământul: cum va lupta împotriva asterorizilor care vin spre noi

Peste 20 de rachete pentru devierea asteroizilor fac parte din planul Chinei de a apăra Pământul. Cercetătorii chinezi au constatat că acest plan ar avea rezultatele așteptate, în eventualitatea în care Terra ar fi amenințată.

Oamenii de știință de la Centrul Național de Științe Spațiale din China au descoperit în simulări că, 23 de rachete lungi, care cântăresc 900 de tone atunci când părăsesc planeta, lovind simultan ar putea devia un asteroid din calea sa inițială cu aproape 9.000 de kilometri. Această distanță înseamnă de 1,4 ori raza Pământului.

Racheta Long March 5B a fost, de asemenea, tipul care a fost lăsat în mod infam în cădere liberă de către China în luna mai a acestui an, călătorind în jurul lumii la fiecare 90 de minute. Racheta circula cu o viteză prea mare, pentru ca agențiile spațiale să afle unde va ateriza. Din fericire, s-a dezintegrat peste Oceanul Indian.

Probabilitatea ca un asteroid să se ciocnească de Pământ este scăzută, dar un corp ceresc denumit Bennu este vizat pentru investigații. Bennu este clasificat ca un asteroid de tip B, ceea ce înseamnă că el conține o mulțime de carbon alături de diverse alte minerale, formate acum peste 4,5 miliarde de ani.

Ca un artefact primordial care a fost păstrat de vidul spațiului, asteroidul ar putea conține molecule care s-au dezvoltat atunci când viața evolua pentru prima dată pe Pământ. Ar putea fi, în mod ironic, și sfârșitul vieții pe Pământ. Între 2175 și 2199, Bennu va ajunge la 7,5 milioane de kilometri de orbita Pământului și va fi clasificat ca potențial periculos.

Planul Chinei de a devia asteroidul Bennu

Șansa ca Bennu să impacteze cu Pământul este de 1 la 2700. Acest risc este totuși suficient să ridice îngrijorare pentru oamenii de știință, din cauza cantității de distrugere pe care asteroidul o poate provoca.

O cantitate uriașă de energie cinetică ar fi necesară pentru a devia asteroidul, dar energia nucleară riscă să spargă un asteroid ca Bennu în bucăți care ar putea încă să lovească Pământul. Acest lucru face ca trimiterea mai multor rachete, care ar trebui să călătorească timp de trei ani înainte de a-și atinge ținta, o opțiune mai practică.

„Este posibil să ne apărăm împotriva asteroizilor mari cu o tehnică fără nucleare în decurs de 10 ani”, a declarat cercetătorul Li Mingtao, citat în South China Morning Post.

Combustibilul care nu este utilizat în timpul lansării rachetei ar putea oferi o forță suplimentară, precum și creșterea masei totale a rachetei, făcând devierea mai eficientă. Cercetătorii sugerează că rachetele existente ar necesita doar câteva modificări minore, cum ar fi adăugarea propulsoarelor, pentru a fi gata pentru misiune.

Statele Unite planifică un efort similar numit HAMMER (Hypervelocity Asteroid Mitigation Mission for Emergency Response), care ar trimite 400 de tone către Bennu. De asemenea, ar face călătoria mai rapidă, durând doar doi ani pentru a ajunge la asteroid.