Piața muncii va renaște din propria cenușă. Tinerii noștri au planuri mari

Piața muncii va renaște din propria cenușă. Tinerii noștri au planuri mari

Studiile efectuate pe piața muncii, chiar de către marii recrutori din România, arată că tinerii din țara noastră și-au intensificat căutările pentru primul lor loc de muncă.

Piața muncii din România are șanse reale să renască din propria cenușă. Deși tindem să credem că tinerii din ziua de astăzi nu mai au apetit pentru muncă, ci sunt axați pe distracție, un studiu recent realizat de BestJobs demotează complet acest mit.

Potrivit analizei BestJos, tinerii aflați la început de carieră și-au intensificat căutările unui loc de muncă pe platforma de recrutare, în perioada verii, după încheierea anului universitar.

„Nivelul aplicărilor pe job-uri entry-level sau care nu necesită experiență a ajuns la 44% din volumul total, în creștere cu 10% față de lunile anterioare și cu peste 30% comparativ cu aceeași perioadă din 2020”, transmit reprezentanții BestJobs.

Ce joburi caută tinerii la început de carieră

Potrivit analizei, tinerii fără experiență pe piața muncii au avut propriile preferințe în materie de domeniu al activității.

Astfel, aflăm din studiul citat că ei s-au orientat mai mult către joburi precum reprezentant sau consilier vânzări, software developer, programator Java și alte poziții din domeniul IT & Telecom, joburi în zona de digital cum ar fi specialist social media, asistent marketing sau junior web & graphic designer, dar și poziții de contabil junior, consultant proiecte tehnice sau inginer.

Pentru un job fără experiență în domeniu, un tânăr la început de drum poate primi cel puțin 400 de euro, arată datele studiului BestJobs.

Mult mai bine plătite sunt, însă, salariile în IT & Telecom. Venitul pe lună pleacă în aceste domenii de la 900 euro, chiar și pentru începătorii fără experiență.

De asemenea, în Financiar/Contabilitate, tinerii pot porni de la un salariu de cel puțin 500 de euro pe lună.

„Este un moment bun pentru cei aflați în căutarea primului job, mai ales că observăm cum piața muncii este din ce în ce mai activă. Punem această creștere a aplicărilor pe seama absolvirii, deoarece mulți au așteptat să obțină diploma de licență pentru a putea accesa un job cu normă întreagă și plătit corespunzător încadrării.

Totodată, domeniile economice, IT și tehnice țin topul preferințelor, ca dovadă că și tinerii s-au adaptat la oferta pieței”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.