Piața muncii, dominată de emigranți, iar problema nu este doar în România: cum am ajuns aici
La nivel global, piața muncii a ajuns să fie dominată de străini, oameni care vin din afara țării în speranța obținerii unui loc de muncă civilizat și bine plătit, comparativ cu ce ar fi primit acasă. Fenomenul este omniprezent în România, dar a început în alte colțuri ale lumii.
În ultimul deceniu, a explodat numărul celor care pleacă din țara lor de baștină în speranța obținerii unui loc de muncă. La câți au plecat, ai crede că românii au fost primii care au plecat pentru un salariu rezonabil în alt colț al planetei. De fapt, practica migrării pentru un salariu a început cu mult timp înainte, mai ales dinspre țările asiatice. Ca referință, la momentul de față, am ajuns în punctul în care banii trimiși acasă de migranți însumează mai mult decât totalul investițiilor străine și al ajutorului pentru dezvoltare din țările de origine ale respectivilor muncitori.
Tot mai mulți pleacă la muncă în străinătate
Centrului pentru analiza migraţiei din cadrul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) a publicat un nou studiu referitor la migrație. Concluziile acestuia sunt destul de triste, dacă ai în vedere că vorbim exclusiv de oameni care și-au părăsit prietenii și familia pentru a lucra în altă țară.
Potrivit analizei OIM, aproximativ 170 de milioane de oameni au avut în 2020 statutul de lucrători migranți. Valoarea este de trei ori mai mare decât cea vehiculată în cadrul aceluiași studiu în urmă cu un deceniu. Practic, străinii reprezintă aproximativ 5% din forța de muncă globală, în creștere de la 2% în 2010.
Pandemia nu a făcut decât să accelereze acest trend al migrării forței de muncă și să pună reflectorul asupra unor situații particulare. De exemplu, în Marea Britanie, o treime din toți doctorii sunt străini. Tot străinii sunt foarte mulți în Germania, SUA, Franța, Spania și Italia.
Când tragi linie, migranţii din aproximativ 50 de ţări cu venituri mici şi mijlocii cuprinse în studiu, precum România, au trimis în 2020 în statele lor circa 540 de miliarde de dolari. În această categorie, intră ţări cu un PIB per capita de până la 4.000 de dolari, în care, în acelaşi an. investiţiile străine şi ajutorul pentru dezvoltare au totalizat împreună circa 440 miliarde de dolari.