Piața imobiliară din România nu este a românilor: vestea care uimește investitorii, confirmată

Piața imobiliară din România nu este a românilor: vestea care uimește investitorii, confirmată

Cu toții știm că domeniul imobiliarelor din România este într-o perpetuă expansiune. Din nimic nu faci mai mulți bani decât din construcții, având în vedere obsesia românilor de a fi proprietari de locuințe. În mod surprinzător, însă, cei mai mulți bani nu rămân în țară.

Tocmai s-a publicat topul constructorilor din țara noastră, pe zona de clădiri rezidențiale și nerezidențiale, iar concluziile sunt uimitoare. Conform datelor agregate de platforma termene.ro, sucursala din România a grupului industrial italian WeBuild și companiile austriece Strabag și Porr domină piața imobiliară din țara noastră, dacă ne raportăm la cifra de afaceri aferentă anului trecut.

Românii, la coada clasamentului, în România

Abia pe locul patru, în afara podiumului, avem o companie românească, Construcții Erbașu.

Ca referință, WeBuild, cu sediul la Milano, a purtat anterior numele Salini Impreglio și a fost implicată în România în lucrări de anvergură, precum proiectarea și execuția Autostrăzii Orăștie – Sibiu, Lot 3. Tot în portofoliul său a intrat constructorul italian Astaldi, cu probleme financiare. Italienii au înregistrat anul trecut în România afaceri de 1,1 miliarde de lei, valoarea care îi plasează pe prima poziție în topul constructorilor de clădiri rezidențiale și nerezidențiale.

Pe locurile imediat următoare, avem constructorii austriei. Strabag s-a bucurat de afaceri de afaceri de 86,9 milioane de lei, în timp ce Porr a înregistrat încasări de 845,4 milioane de lei. Ambele au fost implicate atât în reabilitări termice de blocuri și refaceri de străzi, cât și în proiecte importante de infrastructură în fiecare colț al României.

Din ultima categorie, Strabag a fost responsabilă de proiecte ca realizarea lotului Târgu Mureș – Ungheni din cadrul Autostrăzii Transilvania, dar și de proiectarea și construcția a 37,4 Km din autostrada A1 Sibiu – Pitești (Lotul 3 Tigveni – Cornetu). Aceea a rămas în istorie ca fiind cea mai scumpă licitație de autostradă lansată vreodată în România. Porr a lucrat la drumul din beton către podul Giurgiu – Ruse. Restul clasamentului poate fi văzut mai jos.

constructii romania top constructori imobiliare

Citește și: