Piața de imobiliare, schimbări spectaculoase: ce se întâmplă cu prețul de închiriere al unui apartament, dar al unei vile
Piața de imobiliare din România continuă să fie una foarte imprevizibilă. Acum, cresc prețurile într-o manieră aparent necontrolată, două zile mai târziu, ai crede că se duc în cap. În orice caz, ar fi bine să știi cu cât poți închiria o vilă sau un apartament în 2021.
Foarte mulți români văd piața de imobiliare de la noi ca un pretext pentru investiții semnificative. Fac un efort titanic pentru a investi în achiziția unui apartament sau a unei case, închiriază noua locuință și au o sursă de bani constantă. Unii ajung chiar să-și facă un credit la bancă pentru un apartament nou, doar pentru a închiria respectivul apartament și să plătească rata din banii obținuți pe chirie.
Scenariile sunt multe, iar cei care apelează la ele nu sunt puțini. Peste 3.000 de locuințe noi finalizate în București și împrejurimi în ultimii trei ani și jumătate au fost achiziționate în scop investițional, fiind oferite ulterior spre închiriere. Valoare nu ar fi însă atât de impresionantă dacă nu ai în vedere că gradul lor de ocupare este de peste 90%. Dintre acestea, circa 2700 de unități sunt închiriate la chiriași pe termen mediu și lung, de la șase luni în sus. Pentru context, 55.000 de locuințe noi au fost predate în București și în împrejurimi din 2018 și până în prezent.
Cât sunt chiriile în București, ce s-a schimbat la un apartament sau vilă
În mod absolut surprinzător, chiriile medii pe segmentul rezidențial nou din București au scăzut cu aproximativ 6% în medie în semestrul întâi al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2020. Este important de reținut că peste 5500 de locuințe sau aproximativ 10% din totalul livrărilor au fost achiziționate de investitori. Dintre acestea, aproximativ 45% au fost revândute, în timp ce restul au fost oferite spre închiriere, în speranța obținerii unui randament pe termen lung.
”Dacă piața rezidențială a rezistat foarte bine șocului produs de pandemia Covid-19, sectorul chiriilor a fost puternic afectat, în special pe segmentele destinate studenților și călătoriilor de business sau turistice. Segmentul închirierilor pe termen lung a înregistrat rezultate mai bune, mai ales în orașele mari precum Bucureștiul, climatul general fiind într-o contiună îmbunătățire comparativ cu acum un an”, afirmă Gabriel Voicu, vicepreședinte SVN Romania.
Punctual, chiriile pe segmentul rezidențial din București au scăzut aproximativ 6 procente în primele șase luni ale acestui an. Pentru următoarele 12 se estimează o creștere liniară a prețurilor, având în vedere rezultatele economice din țara noastră, rata de imunizarea și revenirea multor angajați la birou.
Una peste alta, un apartament cu două camere din București poate fi închiriat în 2021 cu un preț de pornire de 250 – 350 de euro pe zona mass-market, între 450 – 600 de euro pe segmentul middle market. În același timp, dacă te uiți la un apartament cu trei camere, acesta este închiriat la valori cuprinse între 600 și 900 de euro pe segmentul middle market, în timp ce o vilă are valoare de închiriere de la 750 de euro.
”În viitor, vom vedea tot mai mulți proprietari de mari portofolii de apartamente, achiziționarea de locuințe în vederea închirierii lor ulterioare oferind un randament satisfăcător și stabil pe termen lung, indiferent de anumite perioade punctuale. Cumpărătorii activi pe acest segment trebuie să acorde o atenție deosebită tipului de proprietate achiziționată; așa cum s-a schimbat cererea pentru achiziționarea de locuințe și cei care caută o locuință pentru închiriere au noi criterii de selecție, de la suprafețe la compartimentări”, a concluzionat Gabriel Voicu.