Pericolul mai mare ca pandemia, ce poate lovi omenirea până în 2025

Pericolul mai mare ca pandemia, ce poate lovi omenirea până în 2025

Clima reprezintă un aspect care ar trebui să ne intereseze din ce în ce mai mult, pentru că dinspre această zonă riscă să vină un pericol uriaș pentru omenire, în următorii ani.

Omenirea riscă să atingă limita de temperatură în curând, atrag atenția oamenii de știință. Un studiu recent arată că până în 2025 există 40% șanse ca măcar un an să fie cu 1,5 grade Celsius mai fierbinte decât nivelul pre-industrial.

Aceasta este cea mai mică dintre cele două limite de temperatură stabilite de Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Potrivit doctorului Joeri Rogelj, director de cercetare la Institutul Grantham, Imperial College din Londra, „ Aceste 1.5 grade Celsius nu trebuie confundate cu limita prevăzută de Acordul de la Paris”.

„Țintele de la Paris se referă la încălzirea globală – adică la creșterea temperaturii planetei noastre odată ce ameliorăm variațiile de la an la an”, a explicat el.

„Prin urmare, un singur an care atinge 1,5 grade Celsius nu înseamnă că sunt încălcate limitele Parisului, dar este totuși o veste foarte proastă. Ne spune încă o dată că acțiunile climatice până în prezent sunt cu totul insuficiente și că emisiile trebuie reduse urgent la zero pentru a opri încălzirea globală”, a mai explicat specialistul, încercând să tragă un semnal de alarmă asupra urgenței climatice la nivel global.

În ultimul deceniu, oamenii de știință estimau că sunt doar 20% șanse ca un an să depașească cu 1,5 grade Celsius temperatura, însă riscul s-a dublat acum, semn că, în pofida discursurilor politicienilor și acordurilor internaționale, situația climatică se înrăutățește.

Cercetătorii subliniază că, deși unul dintre următorii cinci ani este cu 1,5 grade Celsius peste nivelul pre-industrial, va fi o situație temporară.

Variabilitatea naturală va însemna că următorii câțiva ani pot fi ușor mai reci și ar putea trece încă un deceniu sau doi sau mai mult până când limita de 1,5 grade Celsius ar ajunge să fie depășită definitiv.

Citește și: