26 aug. 2021 | 10:30

Pensiile românilor, online: când vei putea vedea contribuțiile la stat, iar dosarul îți va fi digitalizat

ACTUALITATE
Pensiile românilor, online: când vei putea vedea contribuțiile la stat, iar dosarul îți va fi digitalizat

Se lucrează de câțiva ani la posibilitatea digitalizării dosarelor de pensii și introducerea unui mecanism pentru verificarea online a contribuțiilor la stat. Deși ideea este mai veche, se pare că avem și niște termene pentru materializarea acestor ambiții.

De la 1 ianuarie 2023, peste mai puțin de un an și jumătate, pensionarii, dar și angajații care se află încă în activitate, vor putea verifica online contribuțiile la Casa de Pensii. Informațiile vor fi defalcate pentru fiecare perioadă în care s-a muncit, fără să mai fie nevoie să te prezinți la vreun ghișeu cu un braț de hârtii, copii xerox, buletinul și nu numai, în conformitate cu vechea tradiție românească.

Cum se digitalizează dosarele de pensii

Ministrul Muncii a promis că va angaja temporar peste o mie de funcționari publici al căror scop va fi introducerea manuală într-o bază de date online a informațiilor din actualele dosare cu șină. Scopul final este ca noul sistem digital să poată fi accesat de oriunde, cu ușurință.

La momentul de față, numărul erorilor la calcularea pensiilor este semnificativ. Nu puține sunt cazurile persoanelor care au dus toate hârtiile pentru calcularea pensiei, dar s-au trezit în situația că mai mulți ani de contribuții nu au fost luați în calcul. „Dar au fost nişte greşeli, care probabil nu mi-au luat în calcul. Acuma dacă revizuiesc dosarul şi se aplică şi cei doi ani, care n-au fost luaţi în calcul, probabil o să se modifice”, atrage atenția Nicu pentru Știrile ProTV.

Un alt avantaj desprins din digitalizare ține de o recalculare semnificativ mai eficientă, automatizată. Din păcate, românii obișnuiți vor mai fi totuși nevoiți să facă un efort. Cei care urmează să se pensioneze şi au datele dinainte de 2001 pe cartea de muncă fizică, trebuie să le ateste fizic. Ei vor fi obligaţi să aducă documentele în original la Casa de Pensii, mai ales dacă angajatorul nu a transmis în format electronic actele de angajare. Adică, vechiul carnet de muncă sau carte de muncă, adeverinţele de la foştii angajatori, şi toate actele prin care dovedesc că au primit şi sporuri sau prime.

„Sunt aproximativ 5 milioane de pensii. unele sunt într-un sistem electronic mai avansat, altele în sistem mediu, altele în dosar cu șină. La fiecare dintre cele 3 categorii de dosare mai exista adeverințe pe care am solicitat să le includem”, insistă ministrul Raluca Turcan.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele