19 mai 2021 | 14:13

Pas important pentru legea 5G, care exclude Huawei: ce a decis Camera Deputaților

ACTUALITATE
Pas important pentru legea 5G, care exclude Huawei: ce a decis Camera Deputaților

Guvernul a finalizat legea 5G și a trimis-o recent în Parlament pentru a fi dezbătută în procedură de urgență. Camera Deputaților tocmai ce a bifat un pas important.

Legea 5G a fost votată de Camera Deputaților, prima Cameră sesizată în cazul proiectului adoptat recent de Guvern. Important de menționat că aleșii n-au făcut modificări și au fost de acord cu forma care a trecut în Guvern.

E legea care deschide calea licitației pentru frecvențele 5G în România, dar mai are un aspect important: de ce nu scrie negru pe alb, legea exclude Huawei de la licitație, compania chineză acuzată că spionează prin intermediul echipamentelor sale în favoarea Guvernului de la Beijing.

Legea 5G, care exclude Huawei, a trecut de Camera Deputaților

Cum spuneam, Camera Deputaților e prima Cameră sesizată, ceea ce înseamnă că votul final va fi dat de Senat. Abia apoi poate merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Important de precizat că legea are câteva prevederi care exclud Huawei, dar impun reguli și condiții stricte și pentru ceilalți furnizori.

Aceștia vor putea utiliza în rețelele 5G numai tehnologii, echipamente și programe software de la producători autorizați în prealabil prin decizie a prim-ministrului, pe baza avizului conform al CSAT. Acest aviz e foarte important, pentru că e vorba de o chestiune de siguranță națională.

Proiectul a fost votat în cele din urmă de toate partidele, cu excepția AUR, ai cărui deputați s-au abținut.

Legea, în varianta plecată de la Guvern, stabilește cadrul legal pentru organizarea licitației 5G și pentru implementarea acestei tehnologii la scară largă în România.

La nivel formal, se prevede acolo că furnizorii de comunicații vor putea utiliza în rețelele 5G numai tehnologii, echipamente și programe software de la producători autorizați în prealabil prin decizie a premierului.

Numai că această decizie se ia numai pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Adică e nevoie de aprobarea acestei instituții care, dacă va constata diverse riscuri de securitate națională, nu-și va da acordul. Era nevoie de această prevedere pentru a sublinia, indirect, că Huawei nu are ce căuta la licitație.

SUA au cerut partenerilor să nu lucreze cu Huawei la dezvoltarea rețelelor 5G din cauza unor legături cu Guvernul de la Beijing. Concret, americanii susțin că Huawei spionează în favoarea autorităților chineze prin intermediul echipamentelor sale. Din acest motiv, ar fi probleme legate de securitatea națională.