30 mart. 2021 | 13:16

Partenerul lui Elon Musk în proiectul Neuralink a gândit o religie nouă. Care ar fi principiile acesteia

ACTUALITATE
Partenerul lui Elon Musk în proiectul Neuralink a gândit o religie nouă. Care ar fi principiile acesteia

Max Hodak, antreprenorul care a cofondat compania de neurotehnologie Neuralink alături de Elon Musk, are o idee pentru o religie complet nouă. Aceasta implică substanțe naturale pentru a simți prezența lui Dumnezeu.

„Credem din ce în ce mai mult că există o oportunitate pentru o nouă religie”, a scris pe Twitter Hodak ca răspuns la fondatorul startup-ului Forte Labs, Tiago Forte.

Forte spusese următoarele: „După un deceniu în care am fost ateu, cred că voi încerca din nou religia”. Și căuta recomandări pentru o religie care să respecte știința, să aibă grijă de cei defavorizați și să nu fie „evanghelistică sau activă din punct de vedere politic”.

Căutarea lui Forte a creat o idee interesantă a lui Hodak. Ce se întâmplă dacă ar exista o religie care „îmbrățișează ciudățenia matematicii și fizicii” și este facilitată de „enteogeni”, un termen pentru substanțele psihoactive ingerate în scopuri religioase sau spirituale, inclusiv ayahuasca și LSD.

Inutil de spus că este o idee destul de neobișnuită venită de la un om care a cofondat o companie cu intenția clară de a-ți accesa fizic creierul printr-o „interfață creier-computer”.

Pentru Hodak, o astfel de religie ar oferi „îndrumare morală practică” și ar crea, de asemenea, un sentiment de comunitate, ceva pe care oamenii deja „îl fac prin biserică”.

Ai adera la noua „religie”?

Alți utilizatori de Twitter dispuși să-i dea dreptate inginerului biomedical pe această idee au subliniat că ar putea exista deja, sub forma festivalului Burning Man.

„Burning Man ar trebui să fie cu siguranță un fel de pelerinaj într-o astfel de religie”, a scris el într-un tweet, referindu-se la actul unui „templu” masiv construit în cele opt zile ale festivalului de artă populară și ars în ultima noapte.

În plus, o mulțime de astfel de adepți au deja tendința de a îmbrățișa „religia” prin ingerarea substanțelor psihedelice.

Nu este pentru prima dată când Hodak se distrează câteva concepte bizare. Chiar recent, el a sugerat că jocurile video sunt pe cale să devină mult mai reale. „Vom avea nevoie de un termen mai bun decât „joc video”, a scris el pe Twitter.

Oare un microcip implantat în creier ar facilita o religie bazată pe un mod de gândire descentralizat, științific, așa cum sugerează Hodak? Astea ar fi speculații, dar ideea este interesantă. Dar un lucru este sigur. Executivii din Silicon Valley nu se tem să dea naștere unor idei bizare.