03 iul. 2021 | 07:00

”Parenting” în era tehnologiei: te ajută sau nu dispozitivele inteligente să ai grijă de copiii tăi?

ACTUALITATE
”Parenting” în era tehnologiei: te ajută sau nu dispozitivele inteligente să ai grijă de copiii tăi?

Trăim în era tehnologiei, iar asta înseamnă, între altele, că și cei care devin părinți în această perioadă trebuie să se adapteze. E mai bine sau mai rău când ai la îndemână atâtea aplicații și dispozitive inteligente? Te ajută să-ți îmbunătățești tehnicile de tip ”parenting” sau din contră?

Mulți dintre membrii generației crescute ”cu cheia la gât” au ajuns, la rândul lor, să aibă proprii copii. Doar că vremurile s-au schimbat radical și, mai ales în comunitățile urbane, lucrurile stau cu totul altfel. Ai la dispoziție aplicații și dispozitive inteligente de monitorizare a copilului care-ți sunt alături încă din primele zile de viață ale acestuia.

Pe mai departe, există pe internet tutoriale care te învață cum să devii un așa-zis părinte model. 

O întrebare, însă, e de neevitat și se naște pornind de la o concluzie simplă: viața se trăiește pe repede-înainte în era tehnologiei. Poți să deprinzi, așadar, tehnici de parenting tot pe repede-înainte? Te ajută tehnologia sau, din contră, te îndepărtează de la scopul inițial?

Părinți în era ecranelor inteligente

Un studiu realizat anul trecut de Pew Research Center arăta că două treimi dintre părinții americani declarau că acest rol e mult mai dificil în zilele noastre decât era în urmă cu 20 de ani. Culmea, printre cauzele enumerate se numără chiar avansul tehnologiei – adică social media și telefoanele inteligente, elemente care sunt, vrei, nu vrei, parte din tot ce faci.

E adevărat că a fi părinte n-a fost niciodată simplu.

Doar că aceste noi tehnologii au complicat și mai tare lucrurile, în loc să facă viața mai ușoară, în opinia respondenților citați în studiul menționat. 66% dintre aceștia, printre care se numără cei care au un copil minor și încă unul care a trecut de vârsta majoratului, declară că una dintre dificultăți e reprezentată chiar de timpul petrecut în fața ecranelor, de copii și părinți deopotrivă.

Ei dau de înțeles că acest lucru duce la o prăpastie, la o ruptură greu de reparat. 

Pe de-o parte, părinții sunt îngrijorați că minorii petrec mult prea mult timp în fața ecranelor. Pe de altă parte, nu poți nega și realitatea în care chiar ei le pun în mână telefonul sau tableta de la vârste fragede, tocmai pentru a-i ține ocupați.

Mai mult, sfaturile de parenting vin tot din mediul online: studiul arată că 69% dintre ei se informează de pe internet (bloguri sau site-uri specializate – 40% + social media – 29%).

Îngrijorările legate de acest subiect au deschis noi orizonturi de business: cărțile de parenting s-au adaptat vremurilor. Uite, spre exemplu, acest volum aflat la vânzare pe Amazon. Se numește fix așa – Parenting in a Tech World și-și propune să te învețe cum să-ți ții copiii conștienți de pericolele de pe internet și numai.

Pericole pentru dezvoltarea copiilor

Studii recente aratau că utilizarea excesivă a social media de la vârste fragede îi poate afecta pe copii mai târziu, la maturitate, aceștia putând rămâne cu relicvele de comportament ale unui puști de trei ani.

Cu cât sunt expuși copiii mai mult mediului digital, cu atât mai puțin ajung să gândească singuri, să empatizeze și să comunice unii cu alții.

Baroness Susan Greenfield, cercetătoare la Universitatea Oxford, a explicat cum senzația de gratificare instantanee pe care o simt copiii prin intermediul social media și al jocurilor îi face pe aceștia să aibă nevoie de ceva care să îi distragă în fiecare moment, astfel încât să nu aibă vreun proces interior de gândire.

„Eu prezic că oamenii vor ajunge precum niște copii de trei ani: emotivi, doritori să își asume riscuri, cu abilități sociale proaste, o identitate personală slabă și capacitate mică de atenție”, explica Greenfield, potrivit Telegraph. „Oamenii au nevoie acum de stimulare constantă din mediul lor în fiecare moment… ei nu mai pot să pătrundă în propria lor minte, să gândească lateral și să aibă propriile lor gânduri”.

Nu există tehnologie bună sau rea

Contează cum o folosești. E adevărat că aplicațiile de mesagerie, apelurile video și alte funcții similare te țin conectat cu oameni aflați în orice colț al lumii. Tehnologia nu poate fi ignorată, dar trebuie folosită în cel mai responsabil mod cu putință.

În cartea menționată mai sus, autorul îți promite că vei învăță cum să vorbești cu copiii despre tehnologie și cum să-i înveți care-s limitele în online.

Dar discuția ar trebui să se ducă, de fapt, mult mai departe de atât.

Există mulți analiști care sunt de părere că nicio carte sau tehnologie nouă nu te poate învăța să fii părinte. Părerile vor fi întotdeauna împărțite pe acest subiect: spre exemplu, e bine să verifici temperatura apei în care îi faci baie copilului cu cotul – așa cum făceau mama sau bunica ta – sau te poți folosi de un termometru inteligent, creat special pentru așa ceva?

E posibil ca în ambele cazuri să obții același rezultat.

Sunt situații și situații, în care trebuie să mergi sau nu pe mâna noilor dispozitive inteligente. Pentru că nu poți ignora riscurile cu care vin la pachet.

Hackeri în dormitorul copilului?

Printre gadget-urile aflate la mare căutare în rândul părinților se numără, de ceva vreme, și camerele de monitorizare a somnului bebelușului și activității copiilor, atunci când aceștia rămân nesupravegheați în altă încăpere. Mulți părinți le folosesc pentru că știu în timp real ce se întâmplă cu aceștia. Dar aceste dispozitive au și vulnerabilități.

Cu ajutorul acestor dispozitive, poți vedea și auzi în timp real, ca părinte, ce fac cei mici, iar imaginile pot fi accesate fie de pe telefon, fie de pe laptop. Multe dintre dispozitivele de monitorizare de pe piață vin la pachet cu aplicații care oferă și mai multe facilități. Multe dintre ele îți transmit temperatura din camera copilului, zgomotele și nivelul luminozității.

Dar, ca orice dispozitiv inteligent și conectat la internet, există anumite riscuri.

Vulnerabilități majore

Unele camere video pentru monitorizarea copilului se pot transforma în arme perfecte dacă intră pe mâna hackerilor.  În multe cazuri, mecanismul de logare și autentificare este extrem de slab. Cu alte cuvinte, un hacker se poate loga extrem de ușor la un dispozitiv străin și poate intra în posesia imaginilor și a datelor utilizatorului.

Îl poate, astfel, controla de la distanță. De asemenea, serviciul de streaming audio-video nu este criptat, ceea ce reprezintă o vulnerabilitate. În acest fel, copilul poate fi monitorizat și de altcineva.

Experții recomandă atenție atunci când cumperi astfel de dispozitive și, așa cum îți instalezi un anti-virus pe calculator, ar fi bine să te asiguri și că gadgetul pe care l-ai achiziționat este unul sigur și securizat împotriva atacurilor cibernetice.

Niciun pas fără sfatul medicilor

Acum ceva vreme, circula ideea că dacă o să cauți un diagnostic pe Google, întotdeauna o să ți se afișeze tot ce e mai grav. Poate fi valabil și în cazul în care te informezi de pe internet despre diverse afecțiuni ale copilului. Mulți specialiști atrag atenția că în niciun caz nu trebuie ignorat factorul uman, în acest caz fiind vorba chiar de medicul pediatru.

Sigur că au fost dezvoltate aplicații care te conectează cu medici specialiști din diverse domenii. Dar o astfel de aplicație ar trebui folosită doar ca mediu intermediar și nimic mai mult.

De asemenea, există aplicații care te învață cum să exersezi mișcările bebelușului – cum să-l ajuți să-și susțină singur capul sau cum facă primii pași. Toate aceste sfaturi, însă, ar trebui probate și cu un medic specialist. Tehnologia te ajută, în aceste situații particulare, doar dacă-ți adună la un loc informațiile pe care specialiștii din domeniu le susțin.

E valabil și pentru aplicațiile care-ți calculează cantitatea de hrană necesară dezvoltării copilului sau cele care vin cu diverse sunete menite să-l determine să adoarmă – așa-numitele zgomote albe, precum sunetul emis de un aspirator.

Un lucru e clar, însă.

Părinții care-și cresc copiii în era digitală apelează des la astfel de soluții. Cifrele citate de BBC arată că tehnologiile destinate monitorizării celor mici, indiferent de scopul lor, fac parte dintr-o piață estimată la aproape un miliard de dolari în 2020. Iar aceasta ar urma să crească până la 1,8 miliarde până în 2028.

Generația crescută ”cu cheia la gât” crește acum copii cu ”brățara la picior”

Compania americană Owlet Baby Care, spre exemplu, vinde un produs denumit Smart Socks, care are rolul de a le transmite părinților, prin intermediul unei aplicații, tot ce se întâmplă cu organismul celui mic.

E vorba, după cum îi spune numele, de o șosetă inteligentă, care se atașează pe piciorul copiilor cu vârsta de până la 18 luni și care monitorizează, între altele, bătăile inimii și nivelul de oxigen, atunci când cel mic doarme. Dacă ceva e în neregulă, atunci părinții sunt imediat avertizați prin intermediul aplicației.

De asemenea, le oferă acestora detalii despre obiceiurile de odihnă, când și cum doarme copilul.

Seema Sehgal, reprezentanta companiei, susține că a gândit acest gadget pentru liniștea părinților.

”Le indică dacă bebelușul este bine, dacă nu cumva se chinuie să respire sau are un alt disconfort”, spune ea.

Ce spun psihologii

Mulți psihologi consideră, însă, că părinții trebuie să dea dovadă de multă prudență atunci când apelează la aceste tehnologii. Există pericolul ca, pe termen lung, aceste dispozitive să le inducă, de fapt, mai multă anxietate decât liniștea și calmul căutate.

Există generații întregi care au crescut fără aceste ajutoare… inteligente. Și s-au descurcat, susține dr. Amanda Gummer, citată de BBC.

Pericolul, spune ea, ar fi că părinții ajungă să se bazeze extrem de mult doar pe aceste dispozitive și au tendința să nu-și mai urmeze instinctul în situații în care acesta e absolut necesar. Un exemplu în acest sens: părinții pot tresări la fiecare notificare primită de la asemenea aplicații și, de fapt, ajung să stea într-un stres continuu. De fiecare dată când copilul scoate un sunet, părinții au tendința să se oprească din ce fac și să asculte dacă nu cumva s-a întâmplat ceva.

Ajung să-și monitorizeze copiii doar prin intermediul acestor aplicații, iar un scenariu extrem de posibil precum o simplă pierdere a conexiunii la internet îi poate panica foarte ușor.

Tehnologia nu trebuie să înlocuiască sub nicio formă instinctul matern sau patern. Te ajută, dar nu te face părinte.