16 oct. 2021 | 12:35

Parcuri eoliene off-shore: cum funcționează și de ce extinderea acestora ar putea ajuta la criza energetică

ACTUALITATE
Parcuri eoliene off-shore: cum funcționează și de ce extinderea acestora ar putea ajuta la criza energetică

Parcul eolian Rampion, în largul coastei orașului Brighton, nu este foarte mare, dar este singurul parc eolian de pe coasta de sud. Și este unul dintre numeroasele parcuri eoliene din Marea Britanie care urmează să fie extinse.

Asta ar putea ajuta la îndeplinirea angajamentului premierului Boris Johnson ca toată energia electrică din Marea Britanie să provină din surse curate până în 2035, pe fondul îngrijorărilor legate de dependența de importurile de energie.

Parcuri eoliene, salvarea noastră în criza energetică

Privite în ansamblu, turbinele arată enorm – au o capacitate de 400 MW, suficientă pentru a alimenta aproximativ 350.000 de case. Majoritatea parcurilor eoliene noi sunt de aproximativ 1.500 MW, potrivit Metro.co.uk.

Firma germană RWE dorește să construiască o extensie de 1.200 MW pe întreg situl numit Rampion 2, ceea ce ar face din aceasta cea mai mare dintre cele șase extensii planificate din Marea Britanie.

Chris Tomlinson, de la RWE, spune că extinderea parcurilor eoliene ar putea face parte din soluția pentru criza energetică din Marea Britanie.

„Vântul este o resursă gratuită, este abundent în Marea Britanie. Suntem o națiune insulară cu tot acest potențial offshore”, spune el.

El spune că parcurile eoliene, cum ar fi Rampion 2, nu reprezintă doar creșterea ponderii energiei electrice din Marea Britanie din energia eoliană (24% anul trecut), ci satisfacerea creșterii cererii totale, pe măsură ce autovehiculele cu baterii și pompele de căldură iau amploare.

Dacă RWE primește undă verde pentru Rampion 2, turbinele ar trebui să fie operaționale până în 2028.

La un loc, cele șase extensii ar adăuga aproximativ 3.400 MW capacitate eoliană offshore la 10.400 MW din Marea Britanie.

Aceasta ar fi o contribuție semnificativă la obiectivul guvernului și al industriei eoliene de a crește de patru ori capacitatea offshore până în 2030, pentru a umple golul lăsat de oprirea centralelor nucleare.