Cum se fură mașinile de lux din România: ce este Pandora, dispozitivul care ușurează viața hoților

Cum se fură mașinile de lux din România: ce este Pandora, dispozitivul care ușurează viața hoților

Hoții au descoprit o nouă metodă prin care pot fura ușor mașini de lux. Se numește Pandora și a intrat deja în atenția polițiștilor.

Hoții de mașini au găsit noi metode pentru a pune mâna pe mașini de lux pe care să le vândă apoi în străinătate. E vorba de metoda Pandora, una adaptată la noile tehnologii și care poate păcăli sistemele de siguranță cu care vin echipate modelele noi, tehnologie cunoscută sub numele de ”keyless entry”.

Polițiștii susțin că hoții folosesc dispozitive electronice, denumite ”Pandora”, prin care fură de la distanţă informaţiile stocate în cheile maşinilor, potrivit StirileProTv.

Cum funcționează Pandora, metoda prin care se fură mașini de lux

Metoda e una sofisticată și adaptată noilor tehnologii: hoţii au un dispozitiv cumpărat de pe piaţa neagră cu care scanează cheia pe care proprietarii o ţin în interiorul casei. Reușesc apoi să facă o copie cu informaţiile obţinute și ajung să descuie mașina și să plece cu ea.

”Este necesară o specializare a infractorilor pentru că sunt dispozitive care trebuie utilizate într-un anume fel, sunt două dispozitive conectate, cu unul se citeşte informaţia de pe cheie, iar celălalt stă în apropierea maşinii şi astfel se deschide şi motorul porneşte”, spune comisar şef Adrian Tudose, şef Serviciu Furturi Auto Bucureşti.

Se pare că grupările care acționează în acest fel colaborează între ele. Printre hoți se numără români, albanezi sau cetățeni din Republica Moldova.

Dispozitivele de tip Pandora sunt cumpărate de pe piaţa neagră din Albania şi Ucraina, iar mașinile furate ajung în Georgia, Belarus, Serbia şi Ucraina.

Polițiștii susțin că s-au confruntat recent cu un astfel de caz: o tânără de 24 de ani din Capitală a rămas fără bolidul parcat în faţa casei.

„Era exact parcată în locul în care o puneam de obicei şi când am ieşit dimineaţa cu câinele maşina nu mai era. Tata fusese întrebat în ziua respectivă insistent de cineva cu un Logan alb date despre maşină şi cred că atunci au copiat cheia, au interceptat semnalul ei ca dimineaţă să nu o mai găsim. Cinci maşini au fost furate în aceeaşi noapte” a declarat femeia pentru publicația citată.

Hoții n-au reușit să scoată autoturismul din țară, el fiind recuperat la Ploiești.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: