Compania care s-a îmbogățit de pe urma Tesla: în ce investește miliardele făcute

Compania care s-a îmbogățit de pe urma Tesla: în ce investește miliardele făcute

Panasonic a făcut o mutare de miliarde de dolari, iar acest tun se datorează gigantului Tesla.

Panasoni a reușit să se îmbogățească de pe urma Tesla și vrea să folosească acești bani pentru a investi tot în planurile companiei conduse de Elon Musk. Japonezii și-au vândut întreaga participație deținută la compania americană, iar suma obținută – nu mai puțin de 3,6 miliarde de dolari – va fi folosită pentru o altă achiziție. Niponii au cumpărat aceleași acțiuni la prețul de 30 de milioane de dolari.

Se întâmplă, însă, în urmă cu peste 10 ani.

CEO-ul Panasonic susține că pregătește o investiție majoră în producția Tesla de celule pentru baterii litiu-ion, dacă producția acestui prototip va începe curând.

Panasonic s-a îmbogățit de pe urma Tesla

Japonezii insistă că acțiunile pe care le-a vândut n-au nicio legătură cu relația de business cu Tesla. Relațiile vor rămâne în continuare la fel de bune, a spus CEO-ul companiei.

După cum spuneam, însă, compania japoneză a reușit să dea lovitura.

În 2010, cumpăra 1,4 milioane de acțiuni Tesla la prețul de aproximativ 21 de dolari/acțiune. Suma totală: 30 de milioane de dolari. În martie 2020, valoarea acestora se ridica deja la 731 de milioane de dolari și, până la sfârșitul lui martie 2021, acestea au ajuns să valoreze 3,6 miliarde de dolari. Valoarea acțiunilor companiei lui Elon Musk a crescut de șase ori în această perioadă.

Vânzarea acțiunilor va permite Panasonic să încheie achiziția Blue Yonder, o firmă americană specializată în inteligență artificială în domeniul aprovizionării. Valoarea înțelegerii între niponi și americani e de 7 miliarde de dolari.

Și planurile Panasonic nu se opresc aici. Pentru că japonezii vor să investească și în ideea Tesla de a construi propriile baterii pentru mașini electrice. Sunt acele baterii pe care Musk le consideră revoluționare și despre care spune că ar putea face posibilă lansarea unui model Tesla la prețul de doar 25.000 de dolari.

Dacă producția de serie va începe curând, Panasonic are de gând să vină cu o investiție majoră în aceste planuri.

Citește și: